Pro připravené s naditou peněženkou

Bunkry soudného dne jsou obvykle vybudovány v podzemí a chrání je silné železobetonové stěny, nebo bývají vyhloubeny ve skalách. To je i případ luxusního úkrytu Vivos Europa One v německém Rothensteinu.Tento kryt o rozloze 76 akrů vybudovali Sověti v bývalé NDR v pevném skalním podloží pískovcové hory jako sklad zbraní a munice. Celý pozemek zakoupila společnost Vivos, která buduje bunkry pro přežití po celém světě. Bohatí majitelé bunkrů či jen bytů v nich až deset let přežijí cokoli. Chemickou, biologickou či jadernou válku i přírodní katastrofy. Bunkry je ochrání před výbuchy jaderných bomb, tlakovými vlnami, výbuchy sopek, globálními tsunami, zemětřesením, slunečními erupcemi, elektromagnetickým pulsem i posuny pólů. Schovat se můžou i před teroristickými útoky nebo při vypuknutím anarchie.

Miliardářský bunkříček

V podzemí Vivos Europa One je na ploše 23 000 metrů čtverečných k dispozici 34 pětihvězdičkových soukromých apartmánů s kuchyní a jídelnou, luxusní koupelnou, obývákem s barem, ložnicí, ale i bazénem a posilovnou. Design a vybavení je navrženo dle vlastních představ majitelů. O rodinu se během pobytu postará soukromý personál. Každá obytná jednotka je vybavena elektrickým vedením, vodovodem a kanalizací, vzduchotechnikou, bezpečnostními systémy, internetem. A cena? Pouhé 2 miliony eur. Součástí komplexu jsou společenské místnosti. Ve volných chvílích si obyvatelé můžou zajít do jedné z restaurací nebo vinného sklepa, za kulturou do divadla, na procházku do hydroponické zahrady, nebo se pomodlit v kapli. Pro děti tu jsou herny a učebny, pro dospělé pak školící střediska, soukromé kanceláře a počítačové prostory. O vzhled se postará kadeřník a kosmetické salony, o zvířátka veterinář. Cennosti si lze uložit do trezoru.

Zdroj: Youtube

Zázemí a zabezpečení

Aby se tu ta léta strávená pod zemí cítili všichni jako v bavlnce, Vivos se kromě klimatizace a ventilace musela postarat i o další zázemí a vybavení. To, že je tam pekárna a pivovar nebo vlastní televizní a rozhlasová stanice asi neohromí, spíš nás bude zajímat, jak je to s vodou a elektřinou. Voda se čerpá z hlubinných vrtů do nádrží, je tu i čistička vody, elektrárna s třemi dieselovými motory a záložní bateriové úložiště energie. A samozřejmě spousta bezpečnostních zařízení a přístrojů, jaderné, biologické a chemické filtrační systémy, chladící systémy, komunikační a dekontaminační centrum, opravny a skladovací prostory, vlakové depo. To vše v komorách pětikilometrového tunelu. Kromě toho je ve Vivos Europa One i plně funkční nemocnice. A myslí se i na budoucnost. V útrobách bunkru je banka nehybridních semen a trezor s genomy DNA, sbírka zoologických druhů a archiv nejcennějších artefaktů a pokladů světa.

Hrozba se blíží…

V případě katastrofy přijedou majitelé bytů svým autem na blízké letiště nebo přiletí soukromým letadlem. Odtamtud je na místo dopraví vrtulníky Vivos. Zaplatí danou částku na provoz, zaměstnance, údržbu, služby, zásoby a pak se za nimi zavřou silné ocelové dveře…

Takže kdyby se měl k Zemi třeba blížit obří meteorit, radši si rychle vsadit „do lotýnky“ a milionovou výhru investovat do bytu v bunkru soudného dne. A nemusíme k sousedům. I u nás je jeden bývalý atomový kryt přebudován na pětihvězdičkový bunkr, který patří mezi světovou špičku.

Zdroje: www.forbes.com, terravivos.com, www.re-thinkingthefuture.com