Co naplat. Všechna nádherná místa na světě nejsou pro každého. Do skupiny zájezdů pro tzv. „horních 10 tisíc obyvatel" patří i Bahamské ostrovy. Nacházejí se v karibské oblasti, cca 200 km jihovýchodně od USA a rozkládají se na tisících ostrůvcích – 30 je hlavních obydlených, 700 menších a připočítat musíme další 2000 korálových prcků.

Bahamy jsou velmi rovinaté, jako nejvyšší bod je udávána hora Mount Alvernia s výškou pouhých 63 metrů. I tento fakt nahrává turismu, protože pláže tu jsou neskutečně rozlehlé a vstup do moře na všech místech velmi pozvolný. Cestovní ruch je taky hlavním zdrojem příjmů většiny obyvatel a Bahamy jsou díky němu jednou z nejbohatších zemí Ameriky.

Není žádným tajemstvím, že na dovolenou sem jezdí trávit boháči a slavní lidé nejen z USA.
Drahé je tu úplně všechno. Bahamy jsou především rájem na Zemi a na druhou stranu je dobře, že si udržují svoji nedostupnost.

Vodní radovánky, potápění a šnorchlování v průzračné tyrkysové vodě, to je výčet největším lákadel. Nejvyhledávanější lokalitou pro tyto účely jsou místa Eleuthera a Andros. V okolí korálových ostrůvků se to pochopitelně hýří podvodním životem. Oblast Grand Bahama, mimochodem druhá nejvyhledávanější na ostrovech, si získala pozornost pro neporušenou přírodu, cukrově bílé pláže a husté piniové lesy.

Největší ruch se pak odehrává v hlavním městě Nassau, kde se prolíná koloniální architektura s typickým americkým rázem, což mu dává zvláštní kouzlo. V jeho okolí se nacházejí ty nejluxusnější hotely. Naproti tomu ostrov Cat Island je turistickým ruchem téměř nepolíbený a jeho obyvatelé prý stále provozují čarodějnictví.

Není divu, že se tomuto místu milionáři radši vyhýbají a užívají si přepychu, kterého se jim v resortech a na plážích jako z omalovánek dostává přehršel. Nezapomeňme ještě na všudypřítomná golfová hřiště a kasina, bez kterých si někteří ani svoji dovolenou nedokážou představit. Nezbývá, než závidět...

KOLUMBUS ANEBO TROCHA HISTORIE

Bahamy, konkrétně ostrov Salvador, jsou prvním místem v Americe, kde v roce 1492 přistál Kryštof Kolumbus. Původní obyvatele tedy nejdříve vystrnadili Španělé, pak se zde ale usadili Britové a v roce 1717 se Bahamy staly jejich kolonií. O 256 let později byla vyhlášena nezávislost, nicméně nejvyšší hlavou této monarchie je stále britská královna Alžběta II. Úředním jazykem je angličtina, jejíž akcent má paradoxně blíž právě k britskému, než americkému. Přitom pobřeží Floridy je vzdáleno jen pár desítek kilometrů...

ATLANTIS ROYAL TOWERS JE JEN KOPIE

Když se řekne luxus, jeho symbolem se na Bahamách se stal hotel Atlantis Royal Towers. Pokud se vám zdá, že už jste béžovou stavbu s obří bránou uprostřed viděli někde jinde, nepletete se. Jde totiž o napodobeninu slavného dunajského hotelu Atlantis The Palm Hotel & Resort. Ta podoba je nepřehlédnutelná. Co do luxusu si ale obě stavby nezadají.