Uznávaný učitel buddhismu Tsewang Norbu Vivek, držitel titulu „DHAMMACARI" (nejvyšší titul, který může získat praktikující buddhista) pochází ze severní Indie z oblasti Ladak, které se přezdívá Malý Tibet. Právě tato krajina je posledním místem na světě, kde zůstává tibetská kultura nepotlačena.

Vysoko mezi himalájskými štíty vítr roznáší modlitby z tibetských vlaječek a mniši roztáčejí za zvuku gongů modlitební mlýnky. Místní lidé žijí v chudobě, a přesto jim tváře zdobí srdečný úsměv. Za ním se skrývá moudrost a důležité poznání. "Lidský život je založený na utrpení a každé utrpení má svou příčinu. Existují tři kořeny lidského utrpení: touha, nenávist a ignorance, tedy nepochopení, čím život ve skutečnosti je a že všechna utrpení jednou skončí," vysvětluje Vivek.

1. Nepoutejte se k majetku

"V západní společnosti lidé hledají štěstí v materialismu. Postupně ale zjišťují, že čím více věcí kolem sebe hromadí, tím méně jsou šťastní. Materialismus a kapitalismus jsou založené na lidské touze a negativní soutěživosti, které jdou ruku v ruce s nenávistí a ignorancí." Nenechte se však mýlit, Buddha nikdy majetek nezavrhl. Jen radí, aby lidé nezacházeli do extrémů. "Dám vám příklad. Tohle je váš telefon. Můžete ho vlastnit a zároveň k němu nebýt připoutána – a právě to vám přinese štěstí. Můžete mít úžasný dům, nádherné auto, krásného partnera – na tom není nic špatného – pokud k nim nejste připoutána. Máme tendenci brát věci jako samozřejmost, a to se týká i lidí."

2. Práce není smyslem života

Vivek poukazuje na to, že se vše mění a nic není věčné. Když si to uvědomíme, nebudeme tolik ve stresu, uzamčeni v depresi a živeni frustrací. "Všichni máme nějaké živobytí. Musíme pracovat, abychom mohli žít ve společnosti, to je v pořádku. Ale zdroj obživy by se neměl stát smyslem vašeho života. Pokud toto pochopíte a dokážete žít v oceánu lásky a soucitu, budete mít šťastný a krásný život. Když se ztratíte v materialismu, opravdové a dlouhotrvající štěstí nikdy nepocítíte. V tom může pomoci například meditace – očištění se od všech negativních pocitů. Lidé ze západu na ni však nahlížejí jako na něco složitého. Tím ale otráví svou mysl a odradí sami sebe. Nikdy neříkejte, že je něco těžké, namísto toho si opakujte: Zkusím to, zvládnu to."

3. Očišťujte se

Meditovat se dá různě, můžete meditovat v chůzi při procházce parkem, při mytí nádobí, či v klášteře. Důležité je uklidnit svou mysl, jedině pak je možné se ponořit do sebe a najít vnitřní klid a harmonii. "Studium je důležité, ale teprve, když začneme samostatně myslet a analyzovat, co jsme se naučili a následně to aplikovat do svého každodenního života, pocítíme skutečnou sílu Buddhova poselství. A to je meditace – očištění se od všeho, co nás sužuje." Právě kvůli tomu každé léto za Vivekem přijíždějí do vesničky Mulbek Češi v rámci Benefičního kurzu buddhismu, jenž pořádá organizace Brontosauři v Himalájích, kterou jakožto jedinou neziskovou organizaci v České republice podporuje sám Dalajláma. Mimochodem právě Ladak je nejoblíbenější letní destinací Jeho svátosti.