Bod Nemo, známý také jako oceánský pól nedostupnosti, je místem, které ztělesňuje samotu, tajemství, a dokonce i vesmírné dědictví. Představte si místo tak odlehlé, že nejbližší lidé mohou být astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici! Nyní se ponoříme do hlubin této fascinace a zjistíme, co dělá bod Nemo tak jedinečným.

Zdroj: Youtube

Blíže astronautům než jakémukoli člověku na pevnině

Bod Nemo leží v tichomořských vodách, kde jsou civilizace i pevnina stěží dosažitelné. Konkrétně na souřadnicích 48°52.6'J a 123°23.6'Z. Toto oceánské místo je nejdále od jakéhokoli kusu pevniny na Zemi. Nejbližší pevnina je motýlí rezervace na ostrově Ducie v pacifickém oceánu, která je vzdálena přibližně 2430 kilometrů.

Kapitán Nemo

Název bod Nemo nese odkaz na kapitána Nema, ikonickou postavu z románu Julese Verna "Dvacet tisíc mil pod mořem". V latině "nemo" znamená "nikdo", což dokonale vystihuje tento oceánský bod obklopený ničím než vodou. Bod byl identifikován v roce 1992 Hrvojem Lukatelem, chorvatsko-kanadským inženýrem, který se specializuje na geodetický software.

Skrytý a rozmanitý svět

Bod Nemo se stal centrem zájmu také díky svému unikátnímu výzkumu. Vědci se zajímají o životní prostředí a ekosystémy, které zde existují, a zkoumají, jak se organismy přizpůsobují extrémním podmínkám v této odlehlé oblasti. Zatímco příroda v okolí bodu Nemo je chudá na život, pod hladinou oceánu se skrývá rozmanitý a záhadný svět mořských tvorů.

Hřbitov kosmických lodí

Jedním z hlavních problémů, kterým se v této oblasti zabývají vědci, je vesmírný odpad. Bod Nemo totiž slouží jako "hřbitov kosmických lodí". Vzhledem k jeho vzdálenosti od pevniny se sem řídí vyřazené satelity a vesmírné trosky, aby se minimalizovalo riziko kolizí s aktivními vesmírnými objekty. Tato oblast se stala útočištěm pro více než 263 kusů vesmírného odpadu, včetně vesmírných stanic Mir a Skylab.

Bohužel, i v tak odlehlém místě je přítomnost lidského znečištění patrná. Při vzorkování vody poblíž bodu Nemo bylo nalezeno až 26 mikroplastických částic na metr krychlový. To poukazuje na rozsah problému znečištění plastem, který postihuje i nejvzdálenější části naší planety.

Navzdory svým záhadám a odlehlosti bod Nemo přitahuje odvážné cestovatele, kteří se rozhodnou vydat se na dlouhou a náročnou cestu do tohoto vzdáleného místa. Vědecké expedice se také často vydávají do této oblasti, aby studovaly oceánské proudy a biodiverzitu.

Bod Nemo je neuvěřitelně fascinujícím místem, které nám připomíná naši malost ve srovnání s rozsáhlým oceánem a nekonečným vesmírem. Jeho poloha daleko od civilizace a výzkum, který se v něm provádí, nám pomáhají lépe porozumět naší planetě a vesmíru, který nás obklopuje.

Zdroje: allthatsinteresting.com, www.zmescience.com, edition.cnn.com