Zdroje: magazin.pluska.sk, zoom.iprima.cz, oceanservice.noaa.gov

Záhadný bod Nemo

Poprvé ho identifikoval Hrvoje Lukatela, chorvatsko-kanadský zeměměřič. Právě Lukatela použil satelitní data, díky nimž určil toto místo jako oceánský pól nepřístupnosti. Tedy bod na zemském povrchu, který je nejvzdálenější od jakékoli pevniny.

Místo bylo pojmenováno po fiktivní postavě kapitána Nema od Julese Verna, který se ve své ponorce Nautilus plavil po světových oceánech.

Bod Nemo se nachází uprostřed Jihopacifického gyru. Oblasti, kde se mořské proudy otáčejí ve směru hodinových ručiček a vytvářejí "mrtvou zónu" s velmi slabou cirkulací. Díky tomu je bod Nemo jedním z nejizolovanějších a nejhůře přístupných míst na Zemi.

Nejbližší obydlenou pevninou k tomuto místu je ostrov Ducie, jež je součástí Pitcairnových ostrovů a nachází se přibližně 2700 km na severozápad.

Strašidelný hřbitov vesmírné techniky

Vzhledem ke své odlehlosti a nepřístupnosti se bod Nemo stal oblíbeným cílem pro návrat satelitů a kosmického odpadu. Strašidelný hřbitov vesmírné techniky je pro tento účel ideální, protože se nachází až příliš daleko od jakýchkoli obydlených oblastí. Tím se zcela minimalizuje riziko poškození nebo zranění.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Bod Nemo je však významný i v jiných oblastech. Izolovanost místa z něj činí ideální místo pro studium oceánských proudů a celého mořského ekosystému. Vědci zde mohou studovat jedinečný mořský život, který se v oblasti vyskytuje, a také dopad lidské činnosti na oceán.

Lokalita bodu Nemo inspirovala i populární kulturu. Ve filmu "Hledá se Nemo" z roku 2003 je postava hlavního hrdiny pojmenována právě podle této lokality. Ve filmu "The Meg" z roku 2018 se také objevuje scéna, která se odehrává poblíž bodu Nemo.

Bod Nemo je fascinující lokalita. Jedná se o nejodlehlejší bod na Zemi, který je vzdálen od jakékoli pevniny a je oblíbeným místem pro návrat družic a vesmírného odpadu. Izolovanost lokality z ní také činí ideální místo pro studium oceánských proudů a mořského ekosystému. Ať už jste vědec nebo dobrodruh, bod Nemo je místo, které vás jistě nezklame.