Bílý fosfor jako armádní pomocník

Bílý fosfor je nažloutlá nebo průhledná chemická látka, z laického pohledu lze říct, že je podobná vosku a prý voní po česneku. V zápalné munici ho používají všechny armády na celém světě. Při odpálení munice při hoření vzniká hustý bílý dým, využívá se proto v kouřových granátech pro vytváření kouřových clon pro pěchotu, nebo v granátometech obrněných vozidel pro maskování pohybu. Je součástí i trasovací munice pro osvětlení cílů v noci. Munici s obsahem bílého fosforu se říká WP (White Phosphorus), ve vojenském slangu Willie Pete.

Bílý fosfor jako ničivá zbraň

Bílý fosfor je v kontaktu s kyslíkem prudce hořlavý. Hoří velmi rychle a je těžké ho uhasit. Výbuch fosforové bomby vypadá jako ohňostroj a tento „ohnivý déšť“ spálí téměř všechno a způsobí požáry. To ale není jediné nebezpečí pro civilisty. Při vdechnutí kouře dochází k poškození plic, lidé se můžou udusit. Látka snadno ulpívá téměř na každém povrchu. Při styku s kůží člověku způsobí velmi těžké a hluboké popáleniny až ke kosti, a i tu může propálit. V ráně se i po ošetření může znova vznítit. „Zápalné zbraně způsobují devastující popáleniny, a to mnohem horší, než jakékoliv běžné popáleniny způsobené opařením nebo ohněm," uvedla ve zprávě Human Rights Watch (HRW) doktorka R Hallamová, která léčila oběti zápalných zbraní v Sýrii. Podle HRW byly použity nejen v Sýrii, ale například v Afghánistánu a Gaze, kde si bílý fosfor vyžádal mnoho civilních obětí.

Zdroj: Youtube

Bílý fosfor z pohledu práva

Bílý fosfor není podle Úmluvy o zákazu chemických zbraní považován za chemickou zbraň. Avšak kvůli tomu, že je vysoce vznětlivý a hořlavý je ve válce dle mezinárodního práva jeho použití velmi omezené. Právo vyžaduje, aby bojující strany rozlišovaly vojenské a civilní cíle. Použití bílého fosforu poblíž civilních objektů a zalidněných území je nezákonné. A jeho využití proti civilistům pak může být považováno za válečný zločin.

Zdroje: www.independent.co.uk, www.cbsnews.com