Zdroje: www.livescience.com, www.cestovinky.cz, www.e15.cz, Dr. Simon Boxall

Vědci v průběhu let začali poukazovat na to, že pro zmizení existují věrohodná vysvětlení, a že rizika cestování skrz Bermudský trojúhelník se neliší od ostatních míst v oceánu. Výzkum dokončený v roce 2018 britskými vědci zjistil, že za přibližně tisíc obětí za posledních sto let mohou tzv. Darebné vlny (Rogue wave). "Darebné vlny se sice vyskytují v oblasti Bermud, v žádném případě ale nejsou tak jedinečné, aby byly jenom tam. Vyskytují se například i u jižního cípu Afriky u mysu Dobré naděje." Uvedl oceánograf Dr. Simon Boxall, hlavní pedagog na britské univerzitě v Southamptonu a dodal: "Od zavedení satelitních systémů příběhy námořníků vystřídala data a ty mluví jasně – vlny v této oblasti měří až 30 metrů."

Výzkum byl představen jako součást dokumentárního cyklu „The Bermuda Triangle Enigma“, na kanálu Channel 5.

Boxall také uvedl jako klíčový faktor mnoha ztroskotání rušnou námořní dopravu v oblasti Bermudského trojúhelníku. "Oblastí propluje téměř třetina všech soukromých lodí v USA a podle dat pobřežní stáže z roku 2016 bylo 82 % nehod způsobeno lidmi bez zkušeností nebo povinného školení. Čísla hovoří sama za sebe, proto se zde odehrává tolik incidentů.“

Zmizení pěti amerických torpédových bombardérů

Stejný faktor "nezkušenosti" využívá i při leteckých nehodách a udává příklad zmizení pěti amerických torpédových bombardérů, které zmizely 5. prosince 1945. "Neslavná bombardovací letka, která se ztratila v roce 1945, byl ve skutečnosti cvičný let s novými a nezkušenými posádkami. V té době neexistovala satelitní navigace a bylo možné lehce udělat chybu,“ říká Dr. Boxall. "Důkazy ukazují, že tomu tak bylo."

Pokud se ale vrátíme k "Darebným vlnám", přesto, že nejsou nic neobvyklého a magického, dokáží udělat obrovskou škodu. Inženýři z University of Southampton v Anglii postavili několik modelů lodí, včetně jednoho plavidla, které zmizelo v Bermudském trojúhelníku v roce 1918 s více než 300 lidmi na palubě. Ve vlnovém tanku neposlušné vlny nasimulovali a zjistili, že čím větší loď, tím větší potíže má s udržením se na hladině. Malé lodě mají výhodu v tom, že pokud na vlnu narazí přídí, dokáže jí projet. Velké lodě se ale dostanou do jakéhosi skřipce mezi dvě vlny a ty je stáhnou pod hladinu.

Dr. Simon Boxall se svým týmem vyvrátil také spekulace o magnetických anomáliích nad Bermudským trojúhelníkem. "Žádné nejsou. Ve světě existují magnetické anomálie, které mají co do činění s tím, že se zemský plášť pohybuje pod kůrou, ale ten nejbližší je asi 1600 kilometrů jižně od pobřeží Brazílie – daleko od Bermudského trojúhelníku," řekl a vrazil tak další hřebík do rakve každému milovníkovi tajemství kolem Bermudského trojúhelníku. „Bermudský trojúhelník můžete rozšířit na stále větší oblasti ... zjistíte pak, že pokrývá celou planetu,“ řekl Boxall. „Darebné vlny mohou zasáhnout spoustu různých míst a kdekoli získáte vysokou koncentraci amatérů bez jakýchkoli zkušeností, dostanete vysokou koncentraci záhadných zmizení,“ uzavřel.