Rok od roku indonéské souostroví navštěvuje více turistů. Výjimku netvoří ani provincie Severní Sumatry. Kmen Bataků z toho samozřejmě těží. Jsou jedním z hlavních lákadel – každý chce totiž vidět kanibaly, kteří snědli své misionáře.

Ve 30. letech 20. století se dva američtí baptističtí misionáři vydali sloužit na území Bataků misi. Než zahájili kazatelskou službu, snažili se studovat zvyky a jazyk divokých kanibalů. V roce 1834, krátce po odeslání své zprávy, jak to s Bataky jde, je kmen snědl. To nevyděsilo německého luteránského misionáře Ludwiga Nommensena, který se o několik desetiletí později ocitl uprostřed domorodců. Poučil se z chyb svých předchůdců a šel na to chytřeji. Naučil se jejich zvyky a ty pak zakomponoval do zvyků křesťanské kultury. Mise se mu podařila a nyní se počítá, že věřících Bataků je kolem půl milionu.

Batakové jsou známí svou agresí a bojechtivostí. I nyní, pokud je chce turista navštívit, měl by si připravit "vstupné" v podobě potravin nebo nějaké peníze. Pár turistů také hlásilo, že pokud "vstupné" odmítli zaplatit, dostali od domorodců "nakládačku". Jinak se ale objevují zprávy, že jsou pohostinní a rádi předvádí své rituály. "Divadelní představení" pro západní turisty jim zajišťuje příjem peněz, které jim pomáhají přiblížit se západní civilizaci – především k alkoholu a marihuaně.

Vesnice Bataků však stojí za vidění. Především jejich domy stojící na dvou kůlech, s dlouhými štíty ve tvaru býčích rohů. Dům je zdoben fantastickými dřevořezbami, zobrazující různé příšery nebo symboly plodnosti. Ve velkých domech žilo i tucet rodin a jen rákosové rohože jim poskytly nějaké soukromí. Ve spodní části domu se chovala hospodářská zvířata. O tvaru střechy, která je rozšířená po celé Sumatře, se vypráví legenda o dlouhotrvajícím boji mezi sousedními ostrovy Jáva a Sumatra. Kmeny mezi sebou uspořádaly zápas, kdy mezi sebou měli bojovat dva býci. Jávané postavili do arény toho nejztepilejšího býka, Sumaterci vybrali malého býčka, který si myslel, že velký býk mu dá napít mléka. Tak dlouho se kolem něj točil, že malými rohy rozpáral břicho velkého býka. Jávané uznali prohru a ukončili tak dlouhodobé spory mezi oběma ostrovy.

(Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Batak a https://www.dobrodruh.sk/cestopisy/batakove-ze-sumatry)