Zapomeňte na rakety

Přední americká společnost Space Perspective, která se zabývá luxusním cestování do vesmíru, představila v červenci roku 2022 patentovaný design vesmírného plavidla Spaceship Neptune. Je konstruován v nejmodernějším areálu společnosti poblíž jejího centra v Kennedyho vesmírném středisku NASA na Floridě. Přetlaková kapsle pro cestující je zavěšená na obrovském patentovaném balonu SpaceBalloon, který využívá nový průkopnický software. Spolupracují na něm špičkoví odborníci na kosmické balony. Společnost nabízí naprosto bezpečný a pohodlný let do vesmíru plný vzrušujících zážitků a dobrodružství.

Pohodlně se sklenkou v ruce

Elegantní kulovitá kapsle je zárukou pohodlného a prostorného interiéru s příjemnou teplotou. Luxusní salonek je vybaven polohovatelnými křesly a dobře zásobeným barem. K dispozici bude Wi-Fi, aby bylo možné sdílet zážitky s přáteli na Zemi. Patentovaná obrovská okna umožňují panoramatický výhled do vesmíru i na Zem. Dle společnosti to jsou „největší okna, která kdy byla vynesena na okraj vesmíru“. Kromě toho kamery umožní přiblížení i oddálení velkolepého výhledu.

Spaceship Neptune pojme až osm cestujících. Vzhledem k tomu, že neopustí zemskou gravitaci, nepotřebují žádnou přípravu. V prostředí kapsle se můžou volně pohybovat. Let je plánován na šest hodin. Pozvolný výstup na okraj atmosféry má trvat dvě hodiny, na vesmírný zážitek je vyhrazen stejně dlouhý čas. Poté plavidlo začne zvolna klesat na hladinu oceánu. Na pevninu převeze turisty loď.

Zdroj: Youtube

Ekologický a spolehlivý

„Staletí vývoje balonů a padáků ukazují, že let s balonem od startu až po přistání s tradičními padáky jako rezervním záložním systémem je zdaleka nejjednodušší, nejbezpečnější a nejodolnější řešení,“ uvádí Taber MacCallum, spoluzakladatel, výkonný a technický ředitel společnosti Space Perspective na stránkách společnosti. „Náš vlastní letový systém znamená, že kapsle a SpaceBalloon zůstávají vždy ve spojení a podmínky startu a přistání jsou vždy pod naší kontrolou.“ K dalším „vychytávkám“ balonu patří patentovaný kužel stříkající vodu pro hladké a bezpečné přistání na moři.

Na rozdíl od na energii náročných raket je tento balon naprosto šetrný k životnímu prostředí, je bez jakýchkoli emisí. Je „poháněný“ vodíkem. Dle Space Perspective přináší revoluci v cestování vesmírem „Vztlakový plyn uvnitř balonu je lehčí než vzduch a umožňuje Neptunu vznášet se na vrcholu zemské atmosféry jako kostka ledu na vodě,“ uvádí se na stránkách. Celá kosmická loď je opakovaně použitelná, s výjimkou materiálu, který tvoří plášť balonu. Ten bude tým na konci každého letu recyklovat.

Na neotřelém designu spolupracovalo londýnské studio Of My Imagination v čele se špičkovými světovými designéry na dopravní systémy Danem Windowem a Isabellou Trani. Na vývoji technologií se podíleli inženýři ze společnosti Siemens AG.

A cena za jedinečný zážitek?

Letenka na výlet balonem do vesmíru se prodává za 125 000 dolarů. Záloha na rezervaci na rok 2025 a další roky je 1 000 dolarů. Pokud by cokoli „selhalo“, je zájemcům záloha vrácena v plné výši. Starty vesmírných letů s lidskou posádkou společnosti Space Perspective jsou regulovány americkým Úřadem pro komerční vesmírné lety.

Zdroje: edition.cnn.com, spaceperspective.com