Balaton najdeme zároveň ve třech maďarských okresech, a to Somogy, Zala a Veszprém a v jeho okolí se nabízí zázemí pro místní i turisty v bezmála dvou stech větších i menších obcích a usedlostech. Není divu, vždyť rozloha tohoto největšího evropského jezera dosahuje k šesti stům kilometrům čtverečným, na délku měří 78 kilometrů a na šířku pak 12 kilometrů, to vše při hloubce mezi třemi a jedenácti metry, což umožňuje pro milovníky koupání příjemné prohřátí tamních 1 800 milionů m³ vody až k samému dnu jezera. Ke konci léta se může jednat až o sedmadvacet stupňů.

Mladé jezero uprostřed Evropy

Jak vlastně vznikl Balaton? Důležité je připomenout, že oproti jiným podobným přírodním jezerům na světě je Balaton poměrně mladý, vědci hovoří o přibližně patnácti tisících let. To není z pohledu tvorby krajiny žádná rekordně dlouhá doba. Tektonické posuny a také větrná eroze tehdy udělaly své a z mnoha malých jezírek postupně vznikl tento evropský obr, který každoročně láká tisíce a tisíce turistů nejen ze samotného Maďarska, ale i z okolních zemí. Jeho existence by ale byla bez lidské pomoci ohrožena, protože usazeniny, které zanášejí dno jezera, by po několika dalších tisících let jeho hloubku zmenšilo natolik, že by Balaton patrně zanikl.

Dvoumetrové vlny na Balatonu? I to je možné...

Pokud bychom se domnívali, že nám nemůže jezero nabídnout skutečnou iluzi mořské hladiny, byli bychom v případě Balatonu na velkém omylu. Právě jeho délka a umístění v krajině umožňují zvláště jihozápadnímu větru, aby „zařídil“ doslova vlnobití, které bychom zde pravděpodobně nečekali. Na otevřené hladině uprostřed jezera dosahují prozatím nejvyšší naměřené vlny výšky až 195 centimetrů a u břehu jen o trochu méně – 182 centimetrů. To je jistě na jezero, byť největší v Evropě, úctyhodný výkon. Je ale pravdou, že po většinu roku je hladina rybníka klidná, jako pověstné zrcadlo.

Labutě i úhoři se tady mají dobře

Dovolená u Balatonu nemusí nutně znamenat jenom pobyt na pláži a celodenní koupání. Jeho okolí nabízí nespočet dalších zajímavostí, ať již z pohledu historických souvislostí, lidských výtvorů nebo přírodních ojedinělostí. Můžeme se tady například kochat neuvěřitelnou rozmanitostí ptačí říše, které pomyslně vládnou labutě, které se dokonale přizpůsobili turistickému ruchu a na mnoha místech se bez problémů nechávají zásobovat krmením právě od rekreantů. Zatímco hladina tedy patří labutím, vody Balatonu ovládají hlavně úhoři, kterým se tady daří neobvykle dobře. Vypovídá o tom fakt, že se jedná o jednu z nejstarších populací těchto ryb v Evropě s průměrným věkem blížícím se k pětadvaceti letům.

Zavrhovat Balaton jen proto, že dnes není problém zajet si třeba jen na několik dní nebo i na víkend k moři, by tedy byla velká chyba. Možná právě tady můžeme objevit netušené možnosti nových zážitků.

Zdroje: dailynewshungary, en.wikipedia, visithungary