Maličké potvůrky

Samotné slovo bakterie zní nejspíš děsivě. Je přeci původcem mnoha ohavných a smrtelných nemocí, jako tetanus, tyfus, záškrt, zápal plic a mnohých jiných. Je to ale nejrozšířenější skupina organizmů a počet existujících druhů se dá jen těžko odhadnout. A ne všechny škodí. Máme i prospěšné druhy, které potřebujeme a které pomáhají, například, k nezbytnému procesu rozkladu. Bakterie jsou všude. V půdě, vodě, vzduchu. Některé druhy dokáží přežít ty nejextrémnější podmínky, žár i mrazivé teploty, kyselé i slané prostředí, vlhko či sucho. Některé k životu ani nepotřebují kyslík. Jsou druhy, které dokonce přežijí radiaci. A pak tu máme houževnatou superbakterii Cupriavidus metallidurans, která se lehce vypořádá s toxickými kovy a přemění je v drahý kov.

Užitečná „zlatomilka“

Odolnou bakterii Cupriavidus metallidurans, která je neuvěřitelně odolná vůči kovům, objevili výzkumníci K. Kashefi, docent mikrobiologie a molekulární genetiky, a A. Brown, docent elektronického umění a intermedií z americké Michiganské univerzity v Ann Arbor. Zjistili, že její schopnost bránit se toxinům kovů je „alchymistickým“ klíčem k výrobě zlata. Bakterie se živí přírodní toxickou sloučeninou zlata – chloridem zlatitým. Během pokusu jím „zlatomilku“ doslova překrmovali. Za týden bakterie přeměnily toxiny v nugát 24karátového zlata.

Zdroj: Youtube

Recept jak zbohatnout?

Výroba zlata prostřednictvím Cupriavidus metallidurans je ve větším měřítku nemyslitelná. Náklady a finanční náročnost by zdaleka převýšily přínos. A tak těžba zůstává nadále nejlepší možností, jak tento cenný kov získat. Kromě toho si i samotní výzkumníci kladou otázky týkající se „chamtivosti“, ekonomiky i dopadů na životní prostředí a etiky spojené s vědou. Svůj umělecko-vědecký experiment nazvaný Velké dílo milovníka kovů představili v roce 2012 na nejprestižnější světové soutěži v oblasti mediálního umění Prix Ars Electronica v rakouském Linci. „Umění má schopnost zkoumat a zpochybňovat dopad vědy na svět a Velké dílo milovníka kovů přímo hovoří o vědeckém zaujetí při snaze formovat a ohýbat biologii podle naší vůle v rámci postbiologické doby,“ uvedl Brown k výzkumu.

Zdroje: www.messagetoeagle.com, scitechdaily.com, adamwbrown.net