Sousední Slovensko naštěstí patří k nejméně zasaženým zemím nemocí covid-19 v Evropě, proto se zrušila od 10. června povinná státní karanténa, proto Češi mohou na Slovensko cestovat volně bez jakéhokoliv omezení.

KYSUCE:

Po stopách kopaničářů Hned za hranicemi projíždí vlak tajuplnou, kopcovitou a téměř liduprázdnou krajinou na rozhraní Javorníků a Kysuckých Beskyd, která je jedním z nejchudších regionů Slovenska. Procházky odlehlou kysuckou přírodou přinášejí uklidnění i energii ze zajímavých setkání s místními svéráznými, ale nesmírně pohostinnými lidmi. Raritou je horská parní železnice na Vychylovce, přírodní vývěr ropy u vesnice Korňa, anebo tajemné pískovcové koule v bývalém kamenolomu hned na okraji města Čadca (čtvrť Milošová – Megoňky), s jejichž původem si marně lámou hlavu luštitelé záhad.

MURÁŇ:

Za divokými koňmi! Muráňská planina je nádherná krajina se zvlněnými horskými loukami, skalními bradly a vzácnou květenou. Je tu přes 200 jeskyní, 15 propastí a krasových jam, 38 vyvěraček, 32 krasových pramenů. Rozkládá se jižně od hřebene Nízkých Tater, mezi Breznem, Tisovcem a Murání. Po planině se prohání stádo polodivokých horských koní, na kterých si můžete vyjet. Do Tisovce i Pohronské Polhory se nejlépe dostanete vlakem přes Banskou Bystrici a Brezno, odkud vás doveze motoráček historickými tunely a divokými roklemi až na místo.

ZÁZRAKY POD DUKLOU:

Zajímavá je vyjížďka (na kterou ale musíte ze Svidníku nebo Prešova vyrazit autem) liduprázdnou krajinou s napůl opuštěnými vesničkami za krásou dřevěných řeckokatolických kostelíků ze 17. a 18. století v Karpatech pod Dukelským průsmykem. Kostelíky jsou na seznamu kulturních památek UNESCO. Nejcennější z nich najdete v obci Bodružal – byl postaven v roce 1650 bez jediného hřebíku. Další je ve vesničce Príkrá, u které na konci druhé světové války sváděly těžké boje jednotky generála Ludvíka Svobody, třetí stojí v nedaleké obci Miroľa. V kraji se mluví většinou rusínsky, místní folklor je stále živý. Za návštěvu stojí i chátrající památník bitvy na Dukle.

TOKAJSKÁ VINNÁ STEZKA:

Nenápadný kout v jihovýchodním cípu Slovenska pod Trebišovem, odkud pochází proslulé víno Tokaj (většina Tokajského pohoří leží v Maďarsku, na Slovensko zasahují jen výběžky). Místní raritou jsou středověké sklepy vytesané v 15. století do tufových hornin. Původně vznikly jako úkryty před nájezdy Turků, později vinaři zjistili, že se v nich daří ušlechtilé plísni Botrytis cinerea, která dává vzniknout unikátní chuti místních odrůd Furmint, Lipovina a Muškát žlutý. Ve vesnicích Veľká Tŕňa, Malá Tŕňa a Viničky jsou přístupné labyrinty chodeb s vinnými sklepy v hloubce 7–12 m pod povrchem terénu, kde je stálá teplota 10–12 °C a vlhkost vzduchu 88–95 %.

STARÁ ĽUBOVŇA:

Na hrad a na pirohy! Gotický hrad nad Starou Ľubovňou je jedním z nejmohutnějších a nejpůsobivějších slovenských hradů, tyčí se na kopci a je z něj krásný výhled do okolí. V jeho zachovalé části je muzeum, na nádvoří roste úctyhodná 400 let stará lípa s obvodem kmene 450 cm, přístupovou cestu lemuje stromořadí 23 kaštanů koňských. Pod hradem se nachází expozice Muzea lidové architektury. Skanzen je otevřen každý den. Po prohlídce hradu doporučujeme zastavit se v salaši U Franka, která je proslulá brynzovými haluškami, pirohy, pečeným skopovým, beraním gulášem, božskou zelňačkou, karpatským brandy a spišskou hruškovicí (vyrábí se v místní likérce). Místní halušky zde při své cestě na Slovensko ochutnala i britská královna!

BARDĚJOV:

Zpátky do středověku Autentická atmosféra bohatého středověkého města, majestátní kostely, renesanční měšťanské domy, zelené parky a křivolaké uličky – to je východoslovenský Bardějov, městská památková rezervace UNESCO. Starobylé centrum je obklopeno prstencem chátrajících závodů a továren, připomínajících rejdiště duchů socialistického průmyslu. Úsměvné retro panuje i v nedalekých Bardějovských lázních.

NA KOLE KOLEM DUNAJE:

Příjemné zážitky slibuje výlet na kole dunajskou cyklostezkou z Bratislavy po levém břehu řeky přes Gabčíkovo, Komárno a Ižu až do Štúrova. Cesta vede převážně po hrázi, občas po menších silničkách, většinou po asfaltu, místy po šotolině. V Gabčíkově u starého koryta Dunaje je první vynikající csárda, tedy maďarská rybí restaurace, kde pečou a vaří čerstvé ryby nejrůznějších druhů od candáta až po sumce. Najdete zde hodně příležitostí ke koupání, nejpůvabnější částí je úsek z Komárna přes Radvaň na Dunaji a Moču (kde je další skvělá rybí restaurace Mosca Csárda) do Štúrova. Ve Velkém Mederu je krásné stinné termální koupaliště, v Komárně zaujme historické centrum města a bývalá pevnost.

LODÍ AŽ K SOUSEDŮM:

Pro ty, kdo dávají přednost před šlapáním na kole rozjímání na palubě lodi, je ideální využít rozmanitých nabídek na plavby po evropském veletoku. Z Bratislavy lze zamířit proti proudu až do Vídně, anebo po proudu přes vodní dílo Gabčíkovo a starobylé Komárno až do Štúrova, případně dále do Budapešti. Pokud chcete slasti dunajských námořníků jen letmo ochutnat, doporučujeme krátkou vyhlídkovou plavbu z Děvína ke třem hradům v průlomu Dunaje v horském hřbetu Malých Karpat, zvaném Děvínská brána. Po cestě uvidíte hrad v rakouském Hainburgu, hrádek Röthelstein, hrad Děvín, Pottenburský hrádek a Bratislavský hrad. Na vrchu Braunsberg nad Hainburgem je dřevěná replika keltského hradiště.