Proč vlastně odpálit atomovku na Měsíci?

V době studené války soupeřily dvě světové velmoci, Sovětský svaz a Spojené státy o prvenství v dobývání vesmíru, včetně Měsíce. V roce 1957 Sověti vypustili do vesmíru družici Sputnik. Podle nepotvrzených zpráv chtěli na Měsíci v rámci demonstrace své síly odpálit vodíkovou bombu. Američané, dle nedávno odtajněné zprávy z roku 1959, si nechali vypracovat studii známou jako Projekt A 119, která zkoumala modelové jaderné výbuchy a jejich dopady, i možnosti vybudovat na Měsíci vojenské základny. Oficiálně měla sloužit pro vědecké účely, ale pravda je, že Američané nechtěli hrát druhé housle, chtěli Sověty trumfnout. Prostě taková „odveta“ za Sputnik.

Atomový hřib na Měsíci?

Studie vycházela z předpokladů, že by na Měsíci byla odpálena termonukleární hlavice o síle 100 megatun, což je dvojnásobek síly hlavice odpálené na Zemi. Takový výbuch by způsobil mohutnou explozi. Atomový hřib, jak ho známe z dokumentů, by na Měsíci nevyrostl, není tam atmosféra, která by zadržela záření jako na Zemi. Tak by se radiace dál šířila do vesmíru. Po výbuchu by vznikl kráter zhruba o průměru jednoho kilometru. Rozmetalo by to povrch v místě dopadu a trosky – mikrometeority by se rozletěly všude kolem. Ve volném prostoru by buď explodovaly, nebo se šířily dál galaxií. Na celém přírodním satelitu naší planety by došlo k zemětřesení zhruba o síle sedmi stupňů Richterovy stupnice.

Zdroj: Youtube

A následky?

Po výbuchu jaderné bomby by zemřeli na následky radiace všichni astronauti, kteří by se nacházeli kdekoli poblíže Měsíce nebo na oběžné dráze. Mikrometeority by mohly zasáhnout satelity a vesmírné lodě, na Zem by nejspíš dopadly jen jako kameny. Zemětřesení by zničilo všechny přístroje, které tam astronauti pro výzkum zanechali. Samotný výbuch o této síle by Měsíc nijak výrazně nepoškodil. Nevyvedl by ho z oběžné dráhy a radiace by zhruba do roka vyprchala. Výbuch při pohledu ze Země by vypadal jako nepatrný záblesk.

Zničení Měsíce by zahubilo život na Zemi

V roce 1961 odpálili Sověti na neobydleném místě u polárního kruhu dosud nejsilnější bombu Car o síle 50 megatun, což je jen pro představu, ničivá síla 3 800 hirošimských bomb. Pokud by se člověk rozhodl z nějakého nesmyslného důvodu Měsíc rozbombardovat a zničit, potřeboval by bombu o ničivé síle nejméně 10 miliard megatun TNT. Tato obrovská síla už by Měsíc vychýlila z jeho oběžné dráhy. Zničení Měsíce by pro naši planetu mělo drtivé následky. Trosky Měsíce by se rozprášily do Sluneční soustavy a zasypaly Zemi. Sami o sobě by nebyly ničivé, ale sprška úlomků by začala zahřívat planetu, začaly by tát ledovce a ledové oblasti a voda by zaplavila planetu. Měsíc ovlivňuje příliv a odliv, který by přestal existovat a mořský život by vyhynul. Neměli bychom roční období. Měsíc také zpomaluje otáčení naší planety a tak máme den a noc. Planeta by se začala otáčet rychleji a rychleji a dny by byly kratší a kratší, v noci bez Měsíce by byla naprostá tma. Následkem otáčení by neustále foukal velmi silný vítr, který by postupně způsobil vymírání živočichů. No, a pokud bychom přežili, život na Zemi by nebyl nic příjemného.

Zdroj: Youtube

Zdroje:www.grunge.com, nerdist.com, www.youtube.com