Švédsko našlo svůj poklad

Profesor archeologie Södertörnské univerzity Björn Nilsson by mně, doufám, odpustil, že se nechávám unést fantazií a řeknu, že také on chtěl pátrat po vyspělé civilizaci Atlantidy... Nicméně on a jeho tým získali v roce 2014 finanční prostředky od Švédského národního památkového úřadu na pomořské vykopávky v písečné zátoce Hanö v oblasti Skåne. V rámci tříletého projektu se podmořští archeologové potápěli pod hladinu a objevili jedinečný nález. Nebyla to Atlantida, ale pro Švédy to byl vskutku vzácný objev, a nejen pro ně. Byly nalezeny pozůstatky nejstaršího osídlení této oblasti.

Na dně Baltu

Nilssonův tým v hloubce 16 metrů objevil předměty z doby kamenné staré 11 000 let, které patřily švédským kočovníkům, a které jsou zároveň jakýmsi vodítkem k poznání, jak v té době v této oblasti žili lovci a sběrači. „Máme tu možná jedno z nejstarších osídlení z prvních trvalejších lokalit ve Skandinávii a v celém Švédsku,“ řekl B. Nilsson pro The Local. Mezi nalezenými artefakty byly nástroje ze dřeva a křemene, zvířecí parohy a provazy a hlavně harpuna vyřezaná ze zvířecích kostí, která je považována za možná nejcennější nález, zvláště hlavně proto, že je ze zubra, který v Evropě vyhynul na počátku 16. století. Nalezené památky jsou velmi zachovalé díky tomu, že je švédští kočovníci zanechali v místě, které je bohaté na sediment „gyttja“, což je bahnitá usazenina organických zbytků ve stojatých vodách bez kyslíku. „Tehdy se tu musel vytvořit nános – jakási laguna, kde se všechno zachovalo. Kdyby to bylo na souši, našli bychom jen zkameněliny, nic organického,“ vysvětlil Nilsson.

A „švédská Atlantida“?

„To, co jsme tu našli, je naprosto nové – celý potápěčský tým je opravdu nadšený…“, uvedl tehdy kromě jiného Nilsson. Avšak naprosto odmítá, že je to švédská Atlantida, jak ji nazval – dle jeho slov – „mizerný švédský bulvár“, protože Švédové, jak vysvětlil, byli v té době kočovníci, to znamená, že osada, na rozdíl od bájné Atlantidy, byla jen dočasná a nikdy nebyla „trvalá“. A navíc to dle jeho názoru „shazuje“ tento nález, protože „… je nesmírně vzácné najít tak neporušené důkazy z doby kamenné.“ Souvislostí s Atlantidou tak zůstává jen domněnka, že osadu švédských kočovníků pohltilo moře, stejně jako bájnou Atlantidu, ač Nilssonův tým říká, že kočovníci do bažin své nástroje spíš jen „zahodili“ a putovali dál. Omlouvám se tedy profesorovi Nilssonovi, že jsem ho poslala pátrat po Atlantidě. I za titulek. Dnes, jak se ale zdá, se Atlantida stala jakýmsi synonymem všech pokladů ze dna moře…

Zdroje: www.dailymail.co.uk, www.thelocal.se, www.ancient-origins.net