Původně to vůbec nebyl špatný nápad. Na břehu Černého moře mělo vzniknout sanatorium pro děti, postižené tuberkulózou, která byl kolem roku 1925 nejen v Sovětském svazu všudypřítomnou realitou. Počátky byly velmi skromné, stanové městečko hostilo ani ne stovku dětí a na programu byla skutečně ozdravná kúra v blahodárném prostředí. Už o tři roky později se ale začal vybraný prostor proměňovat k nepoznání. Místo stanů se tady objevily první zděné budovy – a to rozhodně neměl být konec.

Letní volno? Ani náhodou!

Komplex se rozrůstal do neuvěřitelných rozměrů, až v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století dosáhl doslova celosvětového věhlasu. Pionýři ze socialistických nebo k socialismu mířících zemí považovali za čest, když byli za odměnu vybráni právě do Artěku. Samozřejmě sovětské, ale také kubánské, afgháské, samozřejmě i československé nebo východoněmecké děti - ty všechny a mnohé další mířily po tisícovkách na letní pobyty u moře s pevným programem, daným minutu po minutě. Dokonce i koupání v moři tady bylo “na píšťaku”.

Mírová prohlášení a setkání s politiky

Mimo čistě táborových aktivit, které se ale rozhodně nepodobaly těm, jež známe z hloubi našich lesů, mohly děti soutěžit na místní olympiádě, ale také podepisovaly mírová prohlášení a diskutovaly s věhlasnými bojovníky za lepší, komunistické, zítřky. Hosty v Artěku byli kosmonauté, vědci, sportovci i politici, včetně těch nejvyšších, mezi nimiž nechyběl třeba ani Leonid Iljič Brežněv. To byla zlatá úra Artěku, který přivítal miliony dětí.

Tábor se drží, ale svět se mění

Jak to vypadá ve vyhlášeném táboře dnes? Krym se mezitím stal nejprve ukrajinským územím a po roce 2014 se objevil na mapě Ruska. Artěk ale přečkal všechny tyto změny a funguje dál. V roce 2017 se sem přijel a s dětmi vyfotografoval sám Vladimir Putin, který tak dal znovu jasně najevo, čí území Krym nyní je. Artěk si stále snaží udržet svoji bývalou slávu, i když to v současnosti už rozhodně není nic jednoduchého a mezinárodní dětská klientela je velmi, skutečně velmi omezená. A tak je tady místo hlavně pro ruské děti, které si na černomořském prostředí užívají politikou podbarvené prázdniny.

Zdroj: Youtube

Odměna nebo vězení?

Podle serveru The Guardian je bohužel situace v táboře ještě “zajímavější”, než by se mohlo zdát. Některé ukrajinské rodiny v minulém roce, již po vpádu ruských vojsk na území tohoto státu, poslali svoje děti právě do táborů na Krymu, včetně Artěku. Šlo o několikatýdenní pobyt – tedy mělo jít. Podle matky, která je v textu uvedeného serveru citována, se ale pobyt jejího syna protáhl na několik měsíců, dokonce s tím, že mu bylo vyhrožováno, že se domů již nevrátí, protože jeho rodiče zastávají protiruské názory. I přes všechno vybavení, program a zdravé prostředí tohle určitě není tábor, na který bychom svoje děti dnes chtěli poslat.

Zdroje: theguardian, rbth, wikipedia