Za železniční bludičkou…

Takže jsme lovci záhad a přečteme si o podivném nevysvětlitelném jevu, který je známý jako Gurdonské světlo (Gurdon Light). Chceme ho vidět na vlastní oči, stejně jako stovky místních i turistů. Vyrazíme tedy do hlavního města Arkansasu Little Rock. Odtud se vydáme na jih po dálnici Interstate 30. Zhruba po sto dvaceti kilometrech sjedeme na silnici 53. Po několika kilometrech najdeme odbočku na polní cestu, na které je místo, kde ji kříží neoznačený železniční přejezd. To nám pomůžou najít Google mapy, nebo nám poradí kdokoli z městečka Gurdon. Budou vědět, co hledáme. A budou i vyprávět…

… jsme na cestě

Víme tedy kudy se vydat. Zaparkujeme na malém odpočívadle a pak už musíme po svých zhruba kilometr a půl vzhůru mírným svahem podél kolejí a svou výpravu úspěšně dokončit. Pokud se nám to podaří, uvidíme ostré modravé světýlko, které se někdy jeví jako oranžové nebo i nazelenalé, což záleží na tom, kdy ho spatříme. Probleskuje mezi stromy, a jakoby se pohupuje ze strany na stranu. Nejlépe je vidět za temných nocí, kdy nesvítí měsíc. V tu chvíli je nejjasnější. Místní nám potvrdili, že záhadný jev skutečně existuje. O jejím původu vypráví legendy. Cestou pak můžeme přemýšlet, která z nich je věrohodnější.

Zdroj: Youtube

Dvě legendy, dvě vysvětlení

Jedna legenda vychází ze skutečné události. V roce 1931 předák železnice Missouri-Pacific W. McClain dal padáka dělníkovi jménem L. McBride. Proč? V tom se historické prameny různí. Důvodem mohlo být, že McBride sabotoval práce na trati a vlak kvůli tomu vykolejil. Jiné říkají, že McBride potřeboval peníze, a chtěl „přesčasy“, což mu předák zamítnul. Tak jako tak došlo na kolejích k potyčce, McClain byl ubit krumpáčem a jeho tělo bylo nalezeno na trati. Z jeho vraždy byl obviněn McBride. K vraždě se přiznal, byl odsouzen k trestu smrti na elektrickém křesle a dne 8. července 1932 popraven. Už záhy po vraždě se začalo v místě, kde by předák nalezen, objevovat podél železnice podivné světlo. Věří se, že je to duch McClaina a světlo je jeho lucerna. Jiná legenda praví, že světlo vychází z lucerny železničního dělníka, který nešťastnou náhodou spadl do kolejiště a přejel ho vlak. Jeho hlava se nikdy nenašla a jeho duch dodnes bloudí po kolejích a s lucernou svou hlavu hledá, aby jeho duše našla klid.

Zdroj: Youtube

Co na to vědci?

Jedna z teorií praví, že je tajemné světlo pouhý odraz světel aut z dálnice. Má však slabiny. Za prvé, světlo bylo spatřeno dávno před tím, než byla dálnice postavena. Za druhé dálnici a trať odděluje kopec, takže by se světlo muselo „lámat“. Což jako nemožné vyvrátila i konkrétní měření. Někteří badatelé se domnívají, že se může jednat o tzv. piezoelektrický jev. Ten vzniká, když jsou podzemní krystaly křemene pod neustálým napětím, což způsobuje elektrickou reakci. Výsledkem je jiskření či záře. Gurdon leží na zlomové linii křemenných krystalů. Tato teorie by mohla být pravdivá, avšak nevysvětluje, proč se záře nad kolejemi objevuje jako „kulaté“ světlo a navíc ve stejném místě. Dalším možným vysvětlením Gurdonského světla je bažinný plyn, který vzniká rozkladem vegetace. Něco jako naše slovanská bludička. Ale tomu neodpovídají povětrnostní podmínky. Očití svědci viděli světlo, když foukal vítr a bylo kulaté. Bahenní plyn to být nemůže.

Gurdonské světlo bylo nafoceno, nafilmováno, zkoumáno, viděno. A vysvětlení této záhady? Je to prostě Gurdon Light. Nadpřirozené světlo(?).

Zdroje: www.atlasobscura.com, www.tripsavvy.com