Sněhová krev

Sanguina nivaloides. To je latinský název řasy, která své latinské jméno dostala v roce 2019. V angličtině se jí říká „snow blood“ (sněhová krev, krev sněhu) nebo obráceně, „blood snow“ (krvavý sníh). Popsal ji už Aristoteles ve 3. st. př. n. l. Žije si tedy na planetě už hezky dlouho. Nyní ale začíná škodit… „Tyto řasy jsou zelené. Ale když jsou ve sněhu, nahromadí si trochu (rudého) pigmentu jako opalovací krém, aby se ochránily,“ vysvětluje vedoucí výzkumu E. Marechal z Národního centra vědeckého výzkumu v Grenoblu, který se svými kolegy sbíral v červnu 2022 vzorky řas pro laboratorní výzkum na hoře Le Brévent ve výšce 2 500 metrů.

Krvavě rudé Alpy?

Houževnatá „sněhová krev“, která se rychle šíří, tak barví stále větší a větší plochy sněhu v Alpách do ruda. Tím však urychluje další tání, protože rudý pigment řas snižuje schopnost odrážet sluneční paprsky. „Čím je tepleji, tím více je řas a tím rychleji taje sníh,“ řekl další výzkumník z grenobelského výzkumného centra A. Amato. „Je to začarovaný kruh a my se snažíme pochopit všechny mechanismy, abychom tomuto kruhu porozuměli a mohli se pokusit s tím něco udělat.“ Sníh v Alpách už tak v důsledku oteplování mizí. Rychlé šíření řas vědci připisují změnám klimatu a velmi se tohoto jevu obávají.

Zdroj: Youtube

Co s řasou?

To, že rudě zbarvená řasa urychluje tání je prokázané. Probíhající výzkum nyní prověřuje, zda a jak její šíření souvisí se změnami klimatu. O řase z alpských výšek se snaží zjistit co nejvíc a dřív, než bude pozdě. „Studium řas má dvojí důvod. První je, že se jedná o málo prozkoumanou oblast, a druhý, že tato málo prozkoumaná oblast nám taje před očima, takže je to naléhavé," objasnil Marechal. Někteří výzkumníci již nyní tvrdí, že se řasa množí díky vyšší koncentraci oxidu uhličitého v atmosféře. A ta stoupá díky klimatickým změnám. Výzkum bude dál pokračovat.

Sněžné řasy nejsou jen v Alpách. Vyskytují se všude na sněhových a ledových pláních. Červený sníh je na pohled možná zajímavý. Problém ale je, že pokud by se Sanguina nivaloides a další její příbuzné rozšířily, značně by to urychlilo tání ledovců a souvislých sněhových pokrývek. Sněžná krev tak představuje pro planetu možnou hrozbu.

Zdroje: www.reuters.com, www.wionews.com, newseu.cgtn.com