Ačkoliv medicína v posledních letech velmi pokročila, jedná se stále o smrtelné onemocnění. AIDS není v podstatě nemoc, ale stav oslabené imunity, kdy organismus není schopen čelit nemocem, s nimiž by si za běžných okolností pravděpodobně poradil. Lidé tak v podstatě neumírají na AIDS, ale například na zápal plic a podobné nemoci.

Jelikož na AIDS neexistuje lék, je to v současné době čtvrtá nejčastější příčina úmrtí na světě. V Africe dokonce předstihl malárii a stal se nejčastější příčinou úmrtí. V uplynulých dvaceti letech zemřelo na AIDS na celém světě více než 20 milionů lidí.

Podrobné pozorování začalo v roce 1985

Podle nejnovějších údajů Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu od počátku sledování této nemoci v říjnu 1985 zaznamenali experti v České republice 3841 lidí s infekcí HIV. U 718 z nich se nemoc rozvinula a celkem zemřelo 329 pacientů.

V roce 1985 odborníci zaevidovali tři případy nákazy virem HIV. O 12 let později se počet nově nakažených dostal ze tří na 62. Přes stovku se přehoupl v roce 2007, kdy dosáhl 121. Od té doby postupně rostl a rekord si drží rok 2016, kdy lékaři zaznamenali 286 nových případů. V roce 2017 jich bylo 254 a o rok později 208. A jak vypadal rok 2020?

Loňský rok v číslech

V České republice loni přibylo 251 lidí s virem HIV, o 29 více než v roce 2019. Nemoc AIDS se rozvinula u 44 pacientů a 18 lidí na ni zemřelo. „Výsledky roku 2020 stále ukazují, že se nám nedaří snížit nárůst HIV infekce pod hranici 200 případů za rok," uvedl výkonný ředitel organizace pro prevenci AIDS Red Ribbon Zdeněk Hlavatý.

Nejvíce nově nakažených je v Praze. Nejméně na Vysočině

Nové případy HIV infekce se v loňském roce objevily ve všech krajích České republiky. Rekordní počet si připsala Praha s 94 novými případy. Za ní s velkým odstupem následoval Jihomoravský kraj s 39 případy. Na druhém konci pomyslného žebříčku se umístila Vysočina s jedním novým HIV pozitivním a Zlínský kraj se dvěma.

HIV jde díky covidu do ústraní

Hlavatý zároveň připomněl, že loňský rok byl ve znamení koronavirové pandemie. „Rozdíl mezi covid-19 a HIV je ten, že na covid-19 svět již vakcínu našel. U HIV nám zůstává jako prevence stále bezpečnější sex a kondom" doplnil.

Někteří nakažení o své nemoci vůbec nevědí

Každý pátý nakažený v Česku přitom podle pražské pobočky Světové zdravotnické organizace a České společnosti AIDS pomoc netuší, že je infikovaný virem HIV a u dvou pětin pacientů je nemoc diagnostikována až v pozdním stádiu. Včasná diagnostika je v případě této nákazy klíčová, a to nejen pro pomoc pacientům, ale i ochraně jejich okolí.

Zdroje: www.ordinace.cz, ct24.ceskatelevize.cz. www.ceskenoviny.cz