Čarodějnictví za kanálem

Zatímco ve středověké Evropě už byly stíhání a popravy za čarodějnictví běžné, v Anglii katolická inkvizice neměla žádnou moc. I zde byly čarodějnice pronásledovány, protože z nich lidé měli strach. Zákon o čarodějnictví ale vydal až v roce 1542 Jindřich VIII. Tím umožnil zákonné čarodějnické procesy. Podle zákona čarodějnice, které se nedopustily vážných činů, třeba jen způsobily onemocnění zvířat, byly uvrženy na rok do vězení. Pokud byly usvědčeny z toho, že jejich vinou zemřel člověk, byly oběšeny. Oprátku také dostala vdova Agnes Waterhouseová, nejznámější anglická čarodějnice.

Čarodějnice Agnes

Agnes žila ve vesničce Hatfield Pevere v hrabství Essex. Byla to obyčejná, hodná a soucitná žena. Lidé jí říkali matka Waterhouseová. Předpokládá se proto, že mohla být léčitelka nebo vědma. Měla osmnáctiletou dceru Joan a vedly spolu poklidný život. Pak se ale někomu z nějakého důvodu znelíbila a klidný život pro Agnes skončil. V roce 1566 byla spolu se svou dcerou a sestrou Elizabeth Francisovou obviněna z čarodějnictví. Agnes prý svými čáry způsobila nemoc a smrt souseda W. Fynnea a dobytka ve vesnici, ale také smrt svého manžela. Joan byla obviněna z uhranutí dvanáctileté A. Brownové. Elizabeth z toho, že se zabývala magií se svou sestrou.

Zdroj: Youtube

Kocour Satan v hlavní roli

Proces s Agnes proběhnul v Chelmsfordu v hrabství Essex uprostřed léta roku 1566. Zdejší soudy se konaly v Market Cross House, otevřené nevyhovující budově, obvykle hlučné a přeplněné zvědavci. Nejprve ale k Elizabeth, protože její bílý kocour s černými flíčky byl tím ďábelským satanem, co vše způsobil. Co Elizabeth u soudu přiznala? Kocoura dostala od babičky, která ji začala učit čarovat, když jí bylo dvanáct. Kocour Satan mluvil lidským hlasem a naučil ji míchat lektvary. Satana dala Agnes, aby jí také sloužil.

Nebohá Agnes vypověděla, že skutečně vlastnila démonického ducha – kocoura, který ji naučil čarodějnictví a že jí zabil prase. Proměnila ho proto v ropuchu. Tu chovala v hrnci vystlaném vlnou. Při výslechu přiznala, že prostřednictvím kocoura ublížila kravám, prasatům a husám ve vesnici a dokonce v roce 1557 zavraždila manžela. Proti jedné věci se však neochvějně ohradila. A to proti svědectví Brownové. Při výslechu její dcera Joan popřela, že by se od kocoura učila čarodějnictví, ale přiznala, že si s ním a později s ropuchou hrála. Také, že ropuchu použila, aby si z malé Brownové udělala legraci. Ta však tvrdila, že to nebyla ani ropucha ani kočka, ale že na ni poslala démona, aby jí ublížil. Byl to černý pes s opičím obličejem, krátkým ocasem a rohy, na krku měl píšťalku. Zaklela ho Agnes. Přinesl jí prý dýku a chtěl, aby se zabila. „Lžeš!“ vykřikla v tu chvíli u soudu na Brownovou Agnes, „… to sis vymyslela!“, ač už na tom v podstatě nezáleželo, protože se k čarodějnictví přiznala. Proč?

Agnes mediální hvězdou

Obvinění zločinci si obvykle snaží zachránit život a svou vinu popírají. Agnes se ale přiznala. Byla oběšena dva dny po procesu dne 29. července 1556. Dle historických pramenů prý prosila Boha o odpuštění. Proč vinu přiznala, ale přesto se o historku se psem hádala? Historici se domnívají, že chtěla uchránit Joan. A to se jí podařilo. Svým přiznáním vzala všechnu vinu na sebe a Joan byla zproštěna viny.

Je možné, ale nepravděpodobné, že by ji soudci do přiznání nějak vmanipulovali. Byly nastíněny i možnosti, že za smrt manžela cítila vinu a měla pocit, že si jeho smrt přála a je tak skutečně čarodějnice. Nicméně, její případ se dostal na titulní stránky novin. Výpovědi obviněných čarodějnic získal londýnský nakladatel, který přidal očitá svědectví ze soudní síně a vydal pár pamfletů. O Agnes se mluví jako o „první čarodějnici“. Sice není první čarodějnicí v Anglii, ale je první, o které se psalo, o které se ví z tisku. A je první v době, kdy v Anglii začal hon na čarodějnice. Ten skončil v roce 1712, kdy se s nimi konal poslední proces.

Agnes se stala inspirací pro umělce, spisovatele a režiséry. Objevila se jako postava v knihách, filmech a televizních pořadech. Stala ikonou boje proti nespravedlnosti a absurditě čarodějnictví. Agnes ožila i v lidových vyprávěních. Většina z nich vznikla až desetiletí po jejich smrti. Vyprávějí se s drobnými obměnami.

Zdroje: www.ancient-origins.net, www.essexrecordofficeblog.co.uk