„Akó vendeta“

Příběh čtyřiceti sedmi róninů se odehrál na počátku 18. století a je v historii známý jako Akó vendeta neboli Pomsta sedmačtyřiceti róninů. Píše se rok 1701 a japonský císař Higašijama vysílá své vyslance na dvůr šóguna Cunajoši Tokugawy v Edu (dnešní Tokijo). Na dvůr je povolán i vysoce postavený, mladý šlechtic Asano Naganori, který má za úkol dělat panovníkovi, jeho rodině a vyslancům společnost a učit se dvorské etiketě. Tu ho učí chamtivý a zkorumpovaný mistr protokolu Kira Jošinaka, který od něho vyžaduje úplatky. Čest Asanimu však nedovolí úplatek nabídnout, protože učit ho považuje za Kirovu povinnost. Mistr se k němu proto chová s opovržením a neustále ho ponižuje. Když Kira nazve Asana venkovským křupanem bez vychování, vytáhne Asan wakizaši – krátký meč „cti“, a bodne Kiru do obličeje.

Zdroj: Youtube

Tvrdý trest

Kira neutrpěl žádné vážné zranění, avšak vytasit meč na dvoře a zaútočit na muže, zvláště vysoce postaveného, byl závažný přestupek. Když šógun Asana vyslýchal, řekl, že nemá výčitky svědomí a že jen lituje, že Kiru nezabil. Šógun mu dal možnost čestně zemřít. Spáchat seppuku, to je japonskou rituální sebevraždu proříznutím břicha svým wakizaši.

Rodina Asana byla zneuctěna, a šógun mu zabral majetek. Asanovy samuraje to velmi pobouřilo, chtěli pána pomstít, poslušně však opustili jeho sídlo, a tak se z nich stali róninové – samurajové bez pána. Kira si byl vědom, že samuraje váže oddanost ke svému pánovi a nechal posílit své osobní stráže. Sám se dobrovolně uchýlil do „domácího vyhnanství“ v odlehlém stavení. Asanovi samurajové začali pít a marnit svůj čas v nevěstincích. Kira proto přestal být ostražitý a usoudil, že mu už nebezpečí nehrozí. Věrný samuraj Oiši však dal dohromady 47 róninů, kteří přísahali, že Kiru zabijí za každou cenu.

Pomsta za smrt, smrt za pomstu

Dne 14. prosince 1702 se oddaní róninové připravili na útok poblíž Kirova sídla. Rozdělili se na dvě skupiny. Jedna tajně vnikla do sídla a druhá přímo zaútočila. I když se Kirovi strážci bránili statečně, téměř všichni byli zabiti, ostatní zraněni. Zemřel i jeden z róninů. Když Oiši a ostatní samurajové našli Kiru, který se skrýval, dali mu možnost spáchat seppuku. Zbabělý Kira odmítnul a Oiši mu sťal hlavu. Tu pak róninové přinesli k hrobu svého pána Asana. Potom, stejně jako on, spáchali seppuku. Těla 46 róninů byla pohřbena blízko hrobu Asana v chrámu Sengakudži v Tokiju. Pověst o nich je zapsána v kronikách japonské historie a jejich hroby se staly poutním místem. (viz video).

Zdroj: Youtube

Zdroje: www.ancient-origins.net, www.youtube.com