22. února roku 1803 se na pobřeží japonské provincie Hitači vyplavil před zraky místních rybářů zvláštní objekt nazývaný ucuro-bune v překladu dutá loď. Rybáři neznámé plavidlo vytáhli na břeh a pořádně ho prozkoumali! Co zjistili?

Neznámé plavidlo s neobvyklým nákladem

Podivná loď, jež překvapila svým vzhledem všechny přítomné, měla tvar nádoby na pálení vonných látek a měřila přes pět metrů v průměru a přes tři metry na výšku. Jak taková nádoba na pálení vonných látek vypadá? Spodní část je ve tvaru obráceného kužele a horní polovina vypouklá. Plavidlo bylo zhotoveno ze santalového dřeva a kovu, se skleněnými okýnky. A co se nacházelo uvnitř? Rohože z neznámé látky, dvě pokrývky a zásoby jídla a pití, konkrétně lahev naplněnou 3,6 litry vody, koláč a maso. Uvnitř lodi byly také nápisy, jež nikdo nedokázal rozluštit, a nepopsatelně krásná mladá dívka, jakou izolovaní Japonci do té doby nikdy neviděli!

Tajemná dívka se skřínkou

Podle dostupných popisů bylo ženě mezi 18 až 20 lety a měřila zhruba 150 centimetrů. Její tvář byla bledá, lehce do růžova, a kštice zářila rudou barvou. Měla dokonce pár prodloužených bílých pramenů umělých vlasů, vyrobených nejspíš z kožešiny nebo kusů látky. Byla oblečena do bohatých, dlouhých a jemných šatů z neznámé látky a mluvila pro Japonce neznámým jazykem. Vůbec nejpodivnější jim však přišla asi půl metrů dlouhá skřínka, kterou nechtěla dát mladá dívenka z ruky. Nikdo nesměl spatřit, co se v ní nachází!

UFO, cestování v čase nebo test ponorky

Kde se tajemný úkaz vzal? Není vyloučeno, že se rybáři stali nedobrovolnými svědky zkoušky nového plavidla, tedy první funkční ponorky, kterou spustil na vodu Robert Fulton v roce 1800. Záhadologové také poukazují na podobnost ucuro-bune s létajícím talířem a tvrdí, že popisovaná dívka byla návštěvnicí z jiné planety nebo že šlo o případ cestování časem.

Skutečnost, nebo pouhý výmysl?

Jedna z mnoha legend uvádí také domněnku, že žena v lodi byla princeznou z cizí země, která měla milostný poměr s poddaným. Za trest byl mladík popraven a dívka vypovězena ze země. Ve schránce pak s sebou nosila právě hlavu mrtvého milence. Vzhledem k tomu, že dívka patřila zřejmě k europoidní rase, kterou izolovaní Japonci neznali, vzniklo spoustu různých spekulací a výmyslů s velmi barvitými podrobnostmi.

Co se s dívkou nakonec stalo?

Další osud dívky se v zaznamenaných příbězích liší. Je možné, že rybáři její plavidlo odstrčili zpátky na moře, nebo zůstala žít mezi místními až do své smrti. Zda je příběh skutečný, nebo pouhou legendou, se snažili vypátrat japonští badatelé již roku 1844. Ke kloudnému závěru nikdy nedošli. Je ale velice pravděpodobné, že se jedná o pověst, neboť se podobný příběh objevil v Japonsku už v sedmém století našeho letopočtu. Dodnes ale převládá názor, že se jednalo o návštěvnici z vesmíru v létajícím talíři.

Na místě údajného přistání byla jako turistická atrakce vybudována replika duté lodi.

Zdroje: archiv.hn.cz, enigmaplus.cz, www.muzivcesku.cz