Vodopády věčného ohně označované anglicky jako Eternal Flame Falls se konkrétně nachází v krásném okresním parku a přírodní rezervaci Chestnut Ridge v americkém státě New York. Tento park je skvostný a vyznačuje se především přítomností velkých jírovců, jejichž listy jsou na podzim kouzelné.

Málokdo by tomu věřil, ale tyto dva naprosto rozdílné živly voda a oheň, které se v podstatě vylučují, dokážou žít vedle sebe. Pohádkové vodopády a neutuchající plamen jsou toho jasným důkazem.

Jedná záhada za druhou

Původcem fascinujícího fenoménu je zemní plyn, ale existenci a princip věčného hoření vědci ani po letech nedokážou pořádně rozlousknout. Věčných plamenů je na světě více, avšak plamen skrytý ve vodopádu je jediný svého druhu. To ale není jeho jediné prvenství, vyniká i v jiných směrech. Břidlicové podloží totiž údajně není dost horké na produkci zemních plynů a plamen zřejmě čerpá z větší hloubky. Je to opravdu záhada!

Plamen šlehá do výšky 76 centimetrů a spotřebuje zhruba kilogram plynu denně

Ložisko plynu, jemuž plamen vděčí za svou existenci se údajně nachází v hloubce 400 metrů pod povrchem a jedná se o jedno z největších ložisek methanu spolu s ethanem a propanem dohromady na světě. Výška plamene činí 76 cm a každý den prý spotřebuje více než kilogram plynu.

Tajuplné místo opředené legendami

Jak to tak bývá, i k tomuto kouzelnému místo se pojí celé množství pověr. Dle té nejznámější z nich zapálili plamen poprvé původní obyvatelé Ameriky již před stovkami let. Ti by se možná divili, jak vypadá jeho okolí dnes. Jedná se o vyhledávanou turistickou atrakci, jíž navštěvují lidé z celého světa.

Všechno zlé je k něčemu dobré

Rostoucí popularita s sebou bohužel přináší spoustu záporů jako všudypřítomné odpadky od nepořádných turistů či vandalismus. Na druhou stranu díky oblibě a vysoké návštěvnosti tohoto místa se podařilo lidem úspěšně protestovat proti vykácení blízkého lesa pro účel vybudování discgolfového hřiště v roce 2012. Koronavirus nyní situaci trochu zklidnil, nicméně kdo, ví, jak to bude vypadat dál.

Levnější verze u sousedů

Rádi byste tento unikát viděli na vlastní oči, ale je pro vás Amerika příliš daleko nebo na takovou cestu zkrátka nemáte momentálně dostatek financí? V tom případě vás jistě potěší informace, že skromnější verzi lze spatřit na vlastní oči v německém Sársku. Věčný plamen se nachází v Brennender Berg, kde už od roku 1668 hoří podzemní zásoba uhlí, bohužel však bez vodopádu.

Zdroje: www.cestovinky.cz, www.abicko.cz, www.svetcestovatele.cz