Zprávy o neskutečně nelidském zacházení

Už první zprávy před několika lety popisovaly drsné podmínky severokorejského trestního systému a zacházení s vězni a zadrženými, kteří jsou vystaveni mučení, ponižování a sexuálnímu násilí. Popravy probíhají i bez řádného soudního líčení, v zemi je rozsáhlá síť gulagů pro politické vězně. Situace se během pandemie zhoršuje. Dle svědectví a důkazů a nedávných údajů OSN nyní případů nucených prací, krutých trestů a zneužívání neustále přibývá, zadržení či vězni vykonávají neuvěřitelně vyčerpávající práce a jsou surově biti.

Bývalí vězni a uprchlíci vypovídají

Ve stísněných a nehygienických podmínkách trpí vězni hladem a podvýživou, strava je nedostatečná a nekvalitní. Dva uprchlíci nezávisle na sobě uvedli, že měli jen deset deka kukuřičné mouky třikrát denně. Situace ohledně potravin se navíc ještě zhoršuje kvůli pandemii a s ní souvisejícími omezeními humanitárních dávek a hospodářskou krizí v zemi kvůli poklesu obchodu. Zadržené ženy čelí sexuálnímu obtěžování a útokům i znásilnění. „…znásilnil mě vyšetřovatel ve vazební věznici, jiný policista mě sexuálně napadl během výslechu…“ Vězni pracují v zemědělství, stavebnictví, těžbě dřeva. Ti, co nesplní zadanou práci, jsou zbiti, sníží se jim již tak chudý příděl jídla, jsou zavřeni na samotce. „Tahala jsem vůz, který normálně tahají krávy …“ uvedla jedna žena. Jiná zase jak ji uhodili polenem tak silně, že jí roztrhli kůži na obličeji, vykloubili čelist a vyrazili zuby. Další, že ji policisté bili holí, židlí a koženým páskem. „Byli jsme jak boxovací pytle,“ uvedla. Zadržení museli například položit hlavu na mříže a dozorci je bili obuškem, nebo vytrvat několik hodin v kleče s rukama nataženýma, při sebemenším pohybu dostali přes ruce rákoskou, nebo jim dozorci na ruce dupali. Dvanáct spoluvězňů bylo donuceno udělat tisíc dřepů za to, že jeden z nich v noci chrápal, řekl mladý bývalý vězeň a dodal, že starší omdlévali. Kruté bití a kopání je běžné během výslechu ve vyšetřovací vazbě, ale dokonce i před ním. (Další z příběhů a otřesné podmínky viz video)

Zdroj: Youtube

A obvinění obviněných?

Severní Korea je závislá na nucených pracích, které vykonávají odvedení vojáci, běžní občané i děti. Za „neloajalitu“ jsou posíláni do politických vězeňských táborů lidé za pokus o útěk do Jižní Koreje, náboženství nebo kritiku státu. Potrestáni byli i ti, co se podíleli na jihokorejských filmech, seriálech či hudbě. Za pouhé volání z mobilů do zahraničí hrozí přísné tresty a odnětí svobody až na dva roky. Často se však obvinění ničeho nedopustí; třeba mladý státní zaměstnanec byl zatčen za špionáž, jiný strávil pět let v pracovním táboře za údajné pašování. Do vězení se může dostat i ten, kdo ani nebyl obviněn. „… s podezřelými se zachází, jako by měli menší cenu než zvíře, a tím se nakonec stanete," uvedl jeden Severokorejec, kterému se jako jednomu z mála podařilo ze země uprchnout po roce 2011, kdy se k moci dostal Kim Čong-un. Severokorejská vláda kruté zacházení popírá. Byla však vyzvána, aby veřejně porušování lidských práv přiznala a „ukončila mučení a kruté nelidské a ponižující zacházení ve vazbě,“ uvedla zpráva OSN a vyzvala členské státy, aby „veřejně i soukromě vyvíjely na severokorejskou vládu tlak.“

Zdroje: www.theguardian.com, www.hrw.org, www.lifee.cz