Naděje

Dvacetiletá pacientka Alexa (na její přání se neuvádí příjmení) se narodila s vrozenou deformací vnějšího ucha, mikrotií. Není jediná. Dětem se stejnou poruchou, co si budeme povídat, se často jejich vrstevníci vysmívají a mnohdy je i šikanují, což je vystavuje značné psychické zátěži. „Někteří lidé říkali věci, které nebyly ohleduplné. To mě začalo v pubertě trápit…,“ řekla Alexa. „… když dospíváte, staráte se o svůj vzhled trochu víc…“ uvedla pro New York Times a dále se svěřila, že nosila dlouhé rozpuštěné vlasy a naučila se ucho skrývat. Nadějí jí byl implantát 3DBio…

Za úspěchem stojí americká společnost

Americká společnost 3DBio Therapeutics se sídlem v Queensu byla založena před sedmi lety. Zabývá se regenerativní medicínou. Svůj ohromující objev a úspěšnou implantaci ucha oznámila na počátku června 2022 ve své tiskové zprávě. Jelikož je jejich technologie z důvodů ochrany vlastnického práva zatím tajemstvím, mnoho podrobností nezveřejnila. Ucho pro Alexu bylo vyrobeno za pomocí několika patentovaných technologií. Biotechnologové z jejího zdeformovaného ucha použili buňky, které vytváří chrupavku. Ty pak smíchali s „bio inkoustem“ na bázi kolagenu, který je pro tělo naprosto bezpečný. Vzniklá směs se přeměnila na miliardy buněk. Do počítačem řízené tiskárny tento „materiál“ vstřikovali ve velmi tenkých vrstvách, aby vytvořili přesnou kopii jejího zdravého ucha. Vytištěné ucho pak uložili do ochranného obalu a převezli dětskému ušnímu chirurgovi A. Bonillovi, který ho Alexe voperoval.

Zdroj: Youtube

Nadšená pacientka

Alexa podstoupila tento zákrok v březnu. Zatím má ucho překryté, ale řekla, že se těší, až si uváže cop nebo vyčeše vlasy do drdůlku. „Myslím, že mi stoupne sebevědomí,“ řekla ještě pro New York Times. Odborníci z 3DBio věří, že ucho z jejích vlastních buněk bude dál regenerovat chrupavčitou tkáň a brzy bud vypadat jako „normální“ živé ucho. Také jsou přesvědčeni, že je jen malá pravděpodobnost, že by ho tělo odmítlo.

Ucho jako milník

V současné době se této klinické studie ve Spojených státech účastní dalších jedenáct dobrovolníků ve věku šest až dvacet pět let s podobným postižením. Ti podstoupí stejný zákrok a poté budou sledováni po dobu pěti let, aby společnost 3DBio mohla vyhodnotit jak zdravotní hledisko, tak estetické stránky. Studie byla schválena americkými regulačními orgány, které pro ni stanovily přísné normy. Po ukončení studie budou výsledky zveřejněny v odborných časopisech. Vedení společnosti věří, že technologie výroby 3D implantátů z živých tkání nejen pomůže dalším dětem se stejným postižením, ale mohla by se využívat k náhradě páteřních plotének, nosů, menisků apod. A možná někdy v budoucnosti také pro výrobu orgánů, jako játra, ledviny, slinivka. Podle nezávislých odborníků je toto první klinické lékařské využití 3D technologie v oblasti tkáňového inženýrství obrovský pokrok.

Zdroje: interestingengineering.com, www.nytimes.com