Neklidná La Soufrière

Svatý Vincenc a Grenadiny je ostrovní stát v souostroví Malé Antily. Nejvyšším vrcholem sopečného pohoří největšího ostrova Svatý Vincenc je tato stále aktivní sopka. Během tisíciletí vybuchla již několikrát. Zaznamenané výbuchy jsou z let 1718 a 1812. Zprávy o erupci v květnu 1902 zmiňují ztráty na životech. Aktivita vulkánu v roce 1979 své oběti nemá díky včasné evakuaci tisíc pěti set obyvatel. V dubnu letošního roku, kdy o sobě naposledy dala La Soufrière vědět, muselo své domovy opustit dvacet tisíc lidí, kteří před jejím běsněním utekli do různých částí ostrova, na sousední ostrov Svatá Lucie i do jiných zemí.

Nejvyšší vrchol země se probouzí

Už v prosinci předchozího roku začala La Soufrière vykazovat známky toho, že není sopkou vyhaslou. Ve čtvrtek, den před tím, než se onoho dubnového probudila, byla po několika menších otřesech vidět nad jejím vrcholem oblaka páry. Oblast byla ve stavu pohotovosti a premiér země R. Gonsalves nařídil úplnou evakuaci oblasti. "Chci vyzvat všechny lidi, aby zachovali klid a nepanikařili," řekl na tiskové konferenci. Je pátek ráno a je slyšet první výbuch. O šest hodin později následuje další. Popel dopadá až na dvanáct kilometrů vzdálené letiště a vznáší se stovky metrů nad Atlantikem. Temná obloha, lidé v rouškách, jak se prodírají ulicemi, domy a ulice pokryté šedým popelem. To byly záběry, které se objevily ve zprávách i na sociálních sítích. „Byl to velmi hlučný výbuch…,“ uvedl dvaadvacetiletý očitý svědek, „…ve vzduchu byl cítit zápach síry, na střechy padaly kameny, všude se vznášely mraky popela a na obloze byly vidět záblesky sopečných blesků.“

Zdroj: Youtube

Situace po půl roce

Přesuny lidí z postižené oblasti ztěžovala pandemická opatření kvůli šíření koronaviru. Okolní státy, které měly přijmout dočasné „vystěhovalce“, vyžadovaly jejich očkování. Na humanitární pomoc byly vynaloženy obrovské finanční prostředky. V současné době je v zemi vyhlášen nízký stupeň nebezpečí a obyvatelé se vracejí do svých domovů. Nicméně, Národní organizace pro řízení mimořádných událostí uvádí, že ač se aktivita sopky snížila, stále „nespí“, dochází k úniku par a plynů a může s nadcházejícím obdobím hurikánů dále představovat hrozbu.

Zdroje: www.ifrc.org, reliefweb.int, reliefweb.int