Pojízdné spalovny

Den před napadením Ukrajiny Ruskem zveřejnilo Britské ministerstvo obrany video nákladních automobilů, ve kterých je zařízení, kde lze spalovat těla mrtvých. Zařízení vyrobila petrohradská společnost Tourmaline na likvidaci nebezpečného biologického odpadu. The Telegraph uvedl, že uvnitř náklaďáku je spalovna – „prostor pro vypaření“ jednoho lidského těla. Dle ministerstva Rusové použijí, dnes lépe řečeno používají tyto likvidační popelnice na Ukrajině. Snahy deníku kontaktovat společnost za účelem získat více informací byly bezúspěšné.

Děsivé

Britský ministr obrany B. Wallace vyjádřil obavy, že pojízdné spalovny budou sloužit k zahlazení důkazů o obětech na bojišti nejen před světem, ale i vlastním lidem, protože se Kreml obává kritiky, které musel čelit už v roce 2014 při anexi Krymu. Už jen představa, že tanky či jiná bojová vozidla doprovází pojízdná spalovna je přímo děsivá. Padneš, šup s tebou do pece, ať se o tobě neví. „Kdybych byl vojákem a věděl, že mám tak malou důvěru svých generálů, že za mnou jezdí po bojišti s mobilním krematoriem, nebo kdybych byl matkou či otcem syna, potenciálně nasazeného do bojové zóny, a moje vláda by si myslela, že způsob, jak zakrýt ztráty, je mobilní krematorium, byl bych hluboce, hluboce znepokojen,“ řekl deníku britský ministr obrany Ben Wallace.

Zdroj: Youtube

Osvědčený způsob

Americké zprávy tvrdí, že pojízdná krematoria byla na Ukrajině použita již před sedmi lety. Ukrajinský politik V. Nalyvaichenko tehdy uvedl, že jedno zařízení může zpopelnit až deset těl za jeden den. Pro média řekl: „Každý den zaznamenává horká linka Služby bezpečnosti Ukrajiny velké množství telefonátů od desítek ruských občanů, kteří hledají své příbuzné nebo ruské vojáky, kteří byli vysláni na území Ukrajiny. Ukrajinská vláda bude humánní a vrátí těla ruských vojáků jejich matkám se všemi doklady a osobními věcmi." Tehdy se také objevili zprávy, že jsou ruští vojáci pohřbíváni do neoznačených hrobů, aby Rusko zakrylo své aktivity na území Ukrajiny. V celém Rusku vznikaly protestní skupiny především matek mrtvých a pohřešovaných vojáků. Výbor matek vojáků obvinil Putina z porušování mezinárodního práva a „… že ruští vojenští velitelé nutí vojáky nezákonně bojovat na Ukrajině, zatímco matky anonymně dostávají rakve se svými syny."

„Je to velmi chladný vedlejší efekt toho, jak Rusové nahlížejí na své vojenské síly, a pro ty z vás, kteří jste sloužili a jako vojáci, víte, že to se za vámi vleče, je způsob, jak vás ,vypařit', pokud padnete v boji, pravděpodobně říká vše, co potřebujete vědět o ruském režimu,“ uvedl ještě ve svém prohlášení k používání spaloven B. Wallace.

Zdroje: web.archive.org, www.snopes.com, www.republicworld.com