Stonožka jako nebezpečný predátor

Obrovská stonožka měřící více než třicet centimetrů má kromě jedu také velice pevný krunýř, jenž jí poskytuje významnou ochranu před poraněním. To z ní dělá velmi nebezpečného predátora. Nejvíce si na ostrově, jenž je proslulý svými borovicemi, pochutnává na hnízdících buřňácích černoocasých, kterých zabije každý rok až několik tisíc! Jedno je jisté, tato stonožka se od té naší maximálně šesticentimetrové, kterou známe v Česku, podstatně liší. A tak by o setkání s ní asi nikdo příliš nestál…

Jak mazaná stonožka útočí?

Tyto stonožky svůj velice silný jed vstřikují do nicnetušících mladých kuřat mořských ptáků, jež se následně stávají jejich večeří. A jak to dělají? Tito prohnaní predátoři se ve chvíli, kdy zajde Slunce, vyplíží ze svých „domovů“ a vydají se vstříc potravě. Právě za soumraku a v noci se totiž stonožkám hledá jejich budoucí potrava pomocí dvou dlouhých tykadel nejlépe. Jakmile dvou kořist najdou, mnoho času už jí nezbývá, neboť ji okamžitě napadnou a vstříknou do ní svůj silný ochromující jed.

Stonožky kanibalky

U výše zmíněných mláďat buřňáků černoocasých útočí tyto stonožky nejčastěji. Malí ptáčkové, jenž v noci pokojně spí ve svých hnízdech, představují pro stonožky velmi snadnou kořist. Krutí predátoři se vplíží bez větších problémů do hnízda a zaútočí. Poté, co je mládě ochromeno a nemůže se hýbat, stonožka zahájí hostinu a začne ho pojídat zaživa. Ano, zaživa, jak kruté! A kolik jich na odlehlém pacifickém ostrově každoročně spořádají? Vědci odhadují, že tímto způsobem stonožky uloví každoročně nejméně 3500 kuřat buřňáka.

Největší lovec na celém ostrově

Zatímco v některých zemích se na přední příčce potravního řetězce umisťují třeba medvědi, v Norfolku jsou to tyto stonožky. Vědci díky novému výzkumu tuto informaci potvrdili. Stonožky jsou tu v podstatě vrcholným predátorem. Na tomto ostrově vzdáleném 1400 kilometrů východně od Austrálie stonožky nahradily velmi důležitou roli dravých savců, kteří v od světa odděleném ekosystému chybí. Stonožky tak především redukují populaci buřňáků, stejně jako jiných ptáků a živočichů.

ZDROJE:

https://www.parkovanir7.cz/news/norfolk-ztraceny-ostruvek-v-oceanii

https://veda.instory.cz/1740-tuto-obri-masozravou-stonozku-byste-potkat-urcite-nechteli

https://www.mezistromy.cz/zvirata-a-ptaci/potravni-retezec