Kde se rodí nový měsíc

Saturn je druhá největší planeta naší Sluneční soustavy. Nemá pevný povrch a je obklopena hustou atmosférou. Kolem sebe má prstence, které jsou označeny velkými písmeny abecedy. Prstence se skládají z různých úlomků hornin, od malých částeček velikosti zrnka písku až po větší, několikametrové kameny. A také z kusů ledu. Prstence jsou vidět i ze Země obyčejným dalekohledem. Díky těmto „prstýnkům“ je považován za nejkrásnější planetu. Tato velká plynná planeta má osmdesát dva měsíců, které kolem ní obíhají. A těmto měsícům se na okraji vnějšího prstence A možná rodí nový sourozenec – měsíček Peggy. Vyroste, a bude třeba větší než jeho největší sourozenec měsíc Titan? (video: měsíce Saturnu)

Zdroj: Youtube

Murrayův objev

C. Murray, astronom z Queen Mary University of London, si prohlížel snímky pořízené sondou Cassini, když zkoumal Promethea, jednoho z měsíců Saturnu v prstenci F. Na jednom ze snímků upoutal jeho pozornost zvláštní útvar v prstenci A. Usoudil, že se jedná o gravitační poruchu, kterou způsobil ledový objekt. Snímek zachytila kamera 15. dubna 2013. Ten den měla Murrayova tchýně Peggy 80. narozeniny, nazval „tuto poruchu“ podle ní. A Peggy se ihned stala objektem vědeckých pozorování.

Peggy v prstenci A

Vědci spolu s Murrayem při zkoumání dalších snímků z Cassini zjistili, že průměr Peggy nemůže být větší, než pět kilometrů. Proto dva tisíce kilometrů dlouhá šmouha byla až moc neobvyklá. Domnívali se proto, že muselo dojít k nějaké srážce. Poblíž pak spatřili i další menší objekt. Ten se s Peggy nejspíš srazil, uvolnil se prach a led, který vytvořil šmouhu a poté se měsíček vychýlil ze své dráhy. Měsíce vyplňují prostor mezi prstenci a „putováním“ objektů mimo oběžnou dráhu může vzniknout nový měsíc. „Možná se díváme na moment, kdy tento objekt právě opouští prstence a zrodí se z něho samostatný měsíc," řekl tehdy Murray. Byl to sice nepřímý důkaz o zrodu nového měsíčku, ale v tu chvíli jiné snímky neměli. Čekali, až se v roce 2016 Cassini na své oběžné dráze k měsíčku přiblíží a doufali, že se jí podaří nový měsíček vyfotit.

Zdroj: Youtube

Cassini posílá poslední pozdrav

Sonda Cassini obíhala planetu Saturn od roku 1997 a její mise se chýlila ke konci. „Peggy je zajímavý objekt pro nás, vědce i pro veřejnost. Je jako starý přítel, a tak když se s ní člověk loučí, rád by si ji vyfotil. Peggy bude jedním z posledních cílů sondy Cassini," uvedl profesor Murray pro BBC News počátkem roku 2017. Poslední snímky zachytily jasný útvar 1 200 km dlouhý. „Peggy se vyvíjí. Její dráha se s časem mění…," vysvětlil profesor Murray, „…někdy se pohybuje směrem ven, jindy směrem dovnitř, a to jen o několik kilometrů.“ To je dobrá zpráva. Sonda Cassini se řízeným pádem ponořila do atmosféry Saturnu dne 15. září 2017 a nové snímky tak Zemi nevysílá. Podle NASA možná Peggy zaniká, možná se ze zárodku měsíčku dál rodí nový měsíc. Než však vyroste, bude to trvat tisíce, miliony let. Stále však i teď může vědcům pomoci zodpovědět otázky, jak vznikly ostatní měsíce planety Saturn. Prstence prachu a ledu krouží i kolem vzdálených planet. V nich vznikají nové světy. Možná je Peggy i střípek do mozaiky o vzniku naší Sluneční soustavy. (video: Co viděla Cassini; Saturn, 4D)

Zdroje: www.nbcnews.com, www.bbc.com