Od skromných chutí T. G. Masaryka až po extravagantní chutě Jana Wericha – každá slavná osobnost měla svůj vlastní jedinečný apetit.

T. G. Masaryk: Mistr zdravé výživy

Zdroj: Youtube

Tomáš Garrigue Masaryk, vážený první československý prezident, byl proslulý svou jednoduchostí ve stolování. Prosazoval uvážlivou konzumaci a věřil, že je třeba dopřát žaludku dostatek odpočinku. Masarykova jídla byla skromná, ale vkusně upravená. Byl milovníkem krásně prostřených stolů a své hosty vybízel k tomu, aby si sami sestavili jídelníček, a zanechával jim cenné suvenýry. Jeho jídelníček se skládal především z ryb a zeleniny z místních zdrojů, zvláštní místo v jeho srdci zaujímaly švestkové knedlíky.

Jan Werich: Požitek pro labužníka

Na rozdíl od Masarykovy střídmé stravy se herec Jan Werich věnoval jídlu dobrodružněji. Jako pravý labužník si Werich liboval v kombinaci chutí a srnčí steaky kombinoval s nečekanými společníky, jako byly banány. Co ale opravdu miloval, byl zapečený špargl. Rád si také pochutnával na divočáku se šípkovou omáčkou a houskovým knedlíkem. A samozřejmě k dobrému jídlu patřilo i dobré bílé víno.

Oldřich Nový: Herec s vytříbenými chutěmi

V oblasti filmu a gurmánského stolování vynikal Oldřich Nový jako znalec kulinářských požitků. Jeho oblíbené jídlo byli šneci na česneku. Miloval ale i okurky s tuňákem, nugátový dort či chlebíčky s rokfórem a hruškou.

Jaroslav Marvan: Smažené lahůdky

Pro filmaře Jaroslava Marvana byl život vírem večírků, natáčení a narychlo zhltnutých jídel. Navzdory hektickému programu choval Marvan zálibu ve smažených býčích koulích, pochoutce, kterou vyhledával v Jindřichově Hradci. Nedal dopustit ani na guláš v kombinaci s vyhlášeným jihočeským mírovickým chlebem.

Karel Čapek: Ztělesněná skromnost

Karel Čapek, kultovní spisovatel a novinář, ztělesňoval ve svých stravovacích návycích jednoduchost. Dával přednost skromným jídlům a jeho snídaně obvykle sestávala z krevet a kávy bez kofeinu. K obědu si nejraději dopřával některé z venkovských jídel a den končil pozdní večeří.

Vlasta Burian: Gurmánské zamyšlení

Ve světě filmu a gurmánského stolování vynikl Vlasta Burian jako znalec kulinářských požitků. Díky svému osobnímu šéfkuchaři Jaromíru Trejbalovi, vyškolenému ve francouzské gastronomii, nebyly Burianovy kulinářské zážitky ničím výjimečným. Jeho oblíbené jídlo, italské nudle po česku s kuřecím masem, jablky a mandlemi, ztělesňovalo spojení mezinárodních chutí s místními surovinami. Od opulentních obědů až po legendární klobásové večírky – Burianův cit pro vybrané jídlo byl patrný v každém aspektu jeho kulinářské cesty.

Kulinářské preference prvorepublikových ikon nabízejí poutavý pohled na rozmanité chutě tehdejší doby. Od Masarykovy jednoduchosti až po Burianovu extravaganci – každá z osobností zanechala v dějinách chuťovou stopu a připomíná nám, že jídlo není pouhou obživou, ale odrazem kultury a identity.

Zdroje: toprecepty.cz, dama.cz, novinky.cz