Ačkoliv se seznamy nejnebezpečnějších zvířat světa podle počtu lidských úmrtí často liší, komáři vévodí všem z nich. Kdo je hned v závěsu?

Komár

Bodavě sací ústní ústrojí komárů není to, co by zabíjelo. Komár však díky němu může na člověka přenést tropické smrtelné nemoci, především malárii a horečku dengue. Komáři žijí na všech kontinentech kromě Antarktidy a ročně způsobí asi 750 000 úmrtí.

Lední medvěd

Kdyby se vás někdo ptal, jaký druh medvěda je nejnebezpečnější ze všech, zřejmě byste odpověděli grizzly. Není divu, bíle zbarvený medvěd s huňatými tlapkami, kterého často vídáme v televizních reklamách, působí spíš roztomile než jako krvelačný zabiják. Jenže lední medvědi jsou vysoce agresivní zvířata a jelikož jim kvůli změnám klimatu bude v budoucnu ubývat životní prostředí i potrava, radíme dovolenou v Arktidě vynechat.

Čtverzubec

Pokud jste potápěč a škrábnete se o ostny prudce jedovatého čtverzubce, zastaví se vám dýchání a je konec. Některé z těchto ryb vás mohou zahubit i po své smrti. Známým zástupcem čtverzubcovitých je ryba Fugu, jež je japonskou vyhlášenou pochoutkou. Objednat si ji v restauraci ale může být velký hazard, její nesprávná příprava vás totiž může stát život! Játra, pohlavní orgány, kůže a také jikry této mořské ryby obsahují tetrodotoxin, jenž bývá až dvanáctsetkrát jedovatější než kyanid draselný.

Pes

Zatímco u nás je pes nejlepší přítel člověka, v rozvojových zemích představuje smrtelnou hrozbu. Zubožení toulaví psi přenášejí virovou nemoc vzteklinu, proti které se v Česku psi povinně očkují. Infikovaní psi nejsou nebezpeční jen lidem, ale také ostatním zvířatům. Například v Etiopii jsou jednou z příčin, proč se snižují počty ohrožených divokých psovitých šelem vlčků etiopských.

Pižmoň

Severský tur pižmoň je velké a nečekaně rychlé zvíře. Pokud jako turista nedodržíte bezpečnou vzdálenost, která je 50 až 100 metrů, hazardujete se životem. Pokud se stádo pižmoňů cítí ohroženo, shlukne se kolem mláďat do kruhu, ze kterého vyrazí některý dospělý pižmoň. A ten domnělé nebezpečí prostě převálcuje, jako se to v případě turistů už několikrát stalo.

Zdroj: Youtube

Buvol africký

Buvol patří mezi jedno z vůbec nejnebezpečnějších afrických zvířat. Je velký, silný, rychlý a velice záludný. Zraněný buvol se stáhne do křoví a snaží se zaútočit zezadu. Nepřítele nabodne na rohy, vyhodí do vzduchu, a nakonec podupe na zemi. Člověk nemá šanci tento útok přežít.

Hroch obojživelný

Hroch je považován za absolutně nejnebezpečnější africké zvíře, které ročně usmrtí víc lidí než lvi a levharti dohromady. Hroch je zkrátka mimořádně agresivní zvíře, jenž nenapadá jen lidi, ale i čluny a jiná zvířata včetně krokodýlů. Při útoku navíc využívá své dlouhé řezáky a špičáky.

Kobry

Odhaduje se, že kobry, které najdete především v Asii, ročně stojí život padesáti tisíc osob. Jedná se o velmi hbité a rychlé hady, jenž sice většinou útočí až v okamžiku, kdy se cítí ohroženi, nicméně dokážou svými čelistmi stisknout oběť a vstříknout do rány jed i opakovaně. Při uštknutí je do rány vstříknut neurotoxin, který napadá nervový systém a způsobuje rychlou zástavu dechu.

Štíři

Mimořádně výkonnými zabijáky jsou i štíři, jenž připraví ročně o život asi pět tisíc lidí. Největším zabijákem je štír smrtonoš neboli Leiurus quinquestriatus, který disponuje nejúčinnějším jedem ze všech zástupců tohoto živočišného druhu. Na vrub si připisuje víc než tři čtvrtiny všech úmrtí způsobených štíry. Jeho bodnutí je velmi bolestivý zážitek, který doprovází bolest břišních svalů, škrábání v hrdle a zvýšené slinění. Objeví se pěna kolem úst, začnete se silně potit a postupně dostanete křeče. V okamžiku, kdy vám ochrnou dýchací svaly, jste se přiblížili k finále svého života.

Zdroje: www.idnes.cz, www.abicko.cz, www.youtube.com