Záhadná úmrtí zatím nemají vysvětlení

Dne 26. března 1997 dostává policie anonymní tip. Vstupuje do domu na předměstí San Diega v Kalifornii a objevuje hrůzný nález, který ji šokuje: mrtvá těla jednadvaceti žen a osmnácti mužů. Na jejich tělech nejsou žádné stopy násilí, zranění nebo smrti cizím zaviněním. Všichni poklidně leží na postelích. Na sobě mají stejné tmavé oblečení a tenisky, v kapse pět dolarů a sedmdesát pět centů a na rukou náramek se záhadným nápisem „Nebeská brána“. Co to všechno znamená? A proč zemřeli?

Osudové setkání vede k scestné víře

V roce 1931 se v Texasu narodil jistý M. Applewhite. Stal se z něho učitel hudby a vyučoval na Univerzitě svatého Tomáše v Houstonu. Měl ženu a dvě děti a jako zbožný křesťan vedl poklidný život. V roce 1970 byl propuštěn kvůli skandálu. Zjistilo se, že má homosexuální sklony a poměr se svým studentem. Žena se s ním rozvedla. On se pak nervově zhroutil. Za dva roky potkává zdravotní sestru B. Nettlesovou. Ta má velmi podivný pohled na náboženství. Nejspíš to byly spřízněné duše a oba si okamžitě porozuměli. Brzy nabyli přesvědčení, že právě oni dva jsou dle křesťanské knihy Zjevení těmi vyvolenými, kteří zachrání své stoupence. Až nastane konec světa, dovedou je do nebes a zachrání před Luciferem. Stvořili svou vlastní náboženskou víru, do které zapracovali – z neznámých důvodů – UFO a prvky sci-fi a nazvali ji Nebeská brána. Svůj kult konspiračních teorií a fantasmagorií začali šířit prostřednictvím plakátů a prezentací.

Zdroj: Youtube

Nebeská brána

Kult Nebeská brána spíš vyvolával posměch, přesto se Applewhitovi a Nettlesové v roce 1975 podařilo přesvědčit několik desítek lidí, kteří uvěřili, že je jejich tělo pouhou pozemskou schránkou vyšší existence a že je mimozemská kosmická loď dopraví do nebeského království. Mělo to však jeden háček. Museli opustit své rodiny, vzdát se své práce a majetku a vést přísný život odříkaní, včetně jídla a sexu. Někteří se dokonce nechali vykastrovat, aby dokázali odolat sexuálnímu pokušení. Dvě stě příznivců opouští své domovy a rodiny, a stěhuje se do Colorada. A čeká… Vesmírné plavidlo však nepřistává a zklamaní přívrženci Nebeské brány postupně sektu opouštějí. V roce 1985 B. Nettlesová umírá.

K Zemi se blíží Hale-Bopp

Applewhite se na počátku 90. let snažil sektu vzkřísit. Ale až když byla v roce 1995 objevena Hale-Bopp, nejjasnější kometa posledních staletí, sekta získala nové příznivce, kteří uvěřili, že je v kometě ukrytá vysněná vesmírná loď, která je Nebeskou bránou dopraví do vyššího života. Applewhite si pronajal dům v Rancho Santa Fe a své ovečky připravoval na odchod ze Země. A pak se blížil den, kdy se dle zpráv měla kometa přiblížit k Zemi… Členové, včetně Applewhita, si vezmou smrtící dávku silného sedativa s hypnotickými účinky, které zapijí vodkou a ulehnou, aby jejich tělo mohlo opustit svou pozemskou schránku a vypravit se do nebes v Hale-Bopp. V kapse mají peníze na zaplacení letenky… A tak je nachází policie.

Jaký byl guru a jeho ovečky?

Během vyšetřování se nepodařilo zcela jasně objasnit, co vedlo Applewhita k založení sekty. „Byl vtipný a charismatický. A velmi úspěšný…“ vzpomínala jeho sestra L. Winantová. Je naprosto zřejmé, že na něho měla velký vliv Nettlesová, ač jejich vztah nebyl milenecký. Nikdo z jeho blízkých přátel nedokázal pochopit, že tak přátelský a veselý člověk mohl založit tak bizarní sektu a přesvědčit o posmrtném životě své stoupence – žádné cvoky, byli to vesměs spořádaní občané z dobrých rodin. Jak se mu to povedlo? Bývalý člen sekty říká: „Prostě sekta byla přitažlivá spojením odříkání, mystikou, science fiction a křesťanství.“

Tuto tragickou masovou sebevraždu popisuje dokumentární seriál HBO Max uvedený před necelými dvěma roky. I po letech je tento smutný příběh stejně nepochopitelný.

Zdroje: www.onlymen.cz, www.history.com