Jak bylo tělo nalezeno?

Dva dělníci narazili 22. května 1897 během bagrování rašeliny u nizozemské vesnice Yde na strašidelné překvapení. Masivní stroje, jež rašelinu převracely naruby, nechtěně vytlačily zdeformované mumifikované tělo. Zčernalé mrtvole s modrou kůží chyběla část vlasů a zubů, ruka a noha.

Vyděšení dělníci se dali nejprve na úprk a následně informovali o neobvyklém nálezu starostu. Když starosta dorazil, vytáhl z rašeliny všechny ostatky a zavolal archeology z vlastivědného muzea Drents v Assenu. Nález byl však značně poškozen těžkými stroji. Jelikož nebyla v 19. století ještě známá radiokarbonová metoda, která by určila stáří nálezu, většina odpovědí tak přišla až v dalším století. Tělo bylo bez dalšího zkoumání vystaveno v muzeu. Co zajímavého následně vědci odhalili?

Šestnáctiletá blondýnka se skoliózou

Richard Neave z manchesterské univerzity si vzal kostru v roce 1992 do parády a podrobil ji detailnímu zkoumání. Podle CT lebky se zjistilo, že šlo o zhruba šestnáctiletou ženu, jejíž úmrtí stanovil na období mezi lety 54 př. n. l až 128 n. l.

Dívku pojmenovali podle místa nálezu Yde. Yde byla podle kostry zhruba 137 cm vysoká a podle výzkumu trpěla značnou skoliózou. Také měla nezvykle oteklou pravou nohu, podle čehož vědci usoudili, že během svého života kulhala.

Rituální vražda, nebo trest za cizoložnictví?

Po všech podstatných informacích, které byli vědci svým bádáním schopni zjistit, je ale čekal ten vůbec nejtěžší úkol ze všech. Zjistit, proč přišla mladá dívka o život. Jelikož došlo při výkopu k těžkému poškození lebky, obličeje a trupu, jednalo se o opravdu náročnou misi.

Znamenají chybějící vlasy smrt kvůli cizoložství?

Dívce se dochovaly vlasy pouze na jedné polovině hlavy. V dobách dávno minulých bylo oholení vlasů za nevěru zcela běžné. Nelze ale s jistotou tvrdit, že by dívka zemřela právě z tohoto důvodu, neboť by musely existovat důkazy, že byla skutečně vdaná.

Mezi pracovníky muzea se říkalo, že je Yde vytrhali vesničané při jejím nálezu. Podle posledních experimentů, jí však mohly vlasy vypadat kvůli kyslíku, jež působil na nechráněnou část hlavy. Rašelina pak způsobila modré zbarvení kůže, které tolik polekalo dělníky.

Jak tedy dívka skutečně zemřela?

Jako mnohem pravděpodobnější příčina smrti se jeví rituální vražda, o níž se spekulovalo již od nálezu těla. Tuto teorii potvrdil také doktor Roy van Beek, který zkoumal příčiny pohřbení či vhození do bažiny. Dívka byla totiž oblečena do vlněného pláště a kolem krku měla třikrát obtočený krosienkovaný pásek, kterým byla pravděpodobně uškrcena. Měla také bodné zranění v oblasti klíční kosti, ale to zřejmě nebylo příčinnou smrti.

K rituální vraždě nahrává navíc fakt, že měla tělesné postižení. Byla tak bohužel ideální kandidátkou na oběť, jejímž usmrcením by se zajistila bohatá úroda na následující rok. Je také možné, že zemřela v bezvědomí či během spánku. Na jejím těle a především rukou totiž nebyla nalezena žádná obraná zranění.

Zdroje: allthatsinteresting.com, www.lifee.cz, www.onlymen.cz