Tento unikátní nález archeology opravdu překvapil! Při výkopech se jim naskytl nečekaný pohled na lidské ostatky s otevřenými ústy a „vyplazeným“ jazykem ze zlata. Mumie, jež nejsou dobře zachované, byly nalezeny v 16 skalních hrobkách v areálu chrámu Taposiris Magna. Objevil je tým archeologů z Egypta a Dominikánské republiky.

Z jakého důvodu měla mumie zlatý jazyk?

Přítomní badatelé se s ničím podobným v životě nesetkali. Mumie měla v ústech vložený ze zlata zhotovený jazyk, který jí tam nejspíš dali starověcí balzamovači pro to, aby byl muž v posmrtném životě schopen mluvy. Proč? Nebožtík možná trpěl vadou řeči, nebo mu chyběl jazyk? Kdo ví!

Jedno je ale jisté, starověcí Egypťané věřili, že Usir je bohem podsvětí a soudcem mrtvých. Tento bůh byl podle dominikánské archeoložky Kathleen Martínezové, jež expedici vedla, u jedné z mumií rovněž vyobrazen na pozlacené kartonáži, materiálu vyrobeném z vrstev sádry, lnu a lepidla.

Zajímavých nálezů bylo daleko víc

Dalších patnáct odkrytých pohřebních míst ukrývalo poklady nemenšího významu. Jedna z ženských mumií byla zahalena do posmrtné masky, jež zakrývala nejen její obličej, ale i značnou část těla. Hlavu ji zdobil oblíbený účes s doplňky a k věčnému spánku ulehla s úsměvem na rtech.

Toto místo nadchlo archeology už dřív. Kvůli Kleopatře!

Není to poprvé, co chrám Taposiris Magna neboli „Velký chrám Osirise“ archeology ohromil. Podle Martínezové je tam pohřbena také slavná Kleopatra, poslední královna Egypta, která zemřela v roce 30 před naším letopočtem.

V červenci roku 2020 tam archeoložka objevila mumie, které by s Kleopatrou mohly mít něco společného, na místě byly navíc objeveny také mince z doby její vlády.

Podle Zahiho Hawasse, bývalého egyptského ministra pro starožitnosti, který s Martínezovou deset let spolupracoval, chybí ale pro takové tvrzení důkazy. „Myslím si, že Kleopatra byla pohřbena ve své hrobce, kterou postavila vedle svého paláce, a že skončila pod vodou,“ prozradil časopisu Live Science a dodal: „Její hrobka se nikdy nenajde.“

Archeologové našli Kleopatřin palác před více než čtyřmi desítkami let. Leží šest metrů pod hladinou přístavu Alexandrie.

Zdroje: www.muzivcesku.cz, www.novinky.cz, www.e15.cz, ct24.ceskatelevize.cz