Monticellská Berryessa

V kalifornském okrsku Napa byla v 50. letech minulého století vybudována přehrada Monticello Dam. Klenbová hráz o výšce 93 metrů zadržuje vodu v nádrži známé jako Lake Berryessa. Voda ústí do potoka Putah Creek. Při její stavbě inženýři použili jako další regulaci odtoku namísto běžného bočního žlabu, který zde neměl kam ústit, alternativní zvonovou výpusť neboli přepadovou díru. Prostě něco jako odtok ve vaně. Má průměr 22 metrů, spád 61 metrů a u výtoku do potoka se zužuje na osm a půl metrů. Zevnitř tunel ve skále, zvenčí jen obyčejná betonová skruž na skalním výběžku. Na pohled prostě nic moc. Dokud se však nebe na napským údolím neotevře a nezačne na zem chrlit proudy vody…

Zdroj: Youtube

Nádherná podívaná

Této přepadové díře v blízkosti hráze na jihovýchodní straně nádrže se lidově říká Glory Hole. Co místní míní slovem „glory“ není jasné, nicméně se dá přeložit jako velkolepá, působivá nebo třeba slavná díra nebo otvor. Když hodně prší a stoupne hladina v horní nádrži přehrady, odtok začne přebytečnou vodu pohlcovat a vzniká velkolepý efekt obřího víru, který za vteřinu „vcucne“ až 1 360 metrů krychlových vody. Pak to není jen ta obyčejná skruž, ale díra, která vypadá jako „brána do jiného světa“. Nicméně, Berryessa dokáže zadržet až 52 miliard litrů vody, a tak se Glory Hole nemůže předvést ve své parádě často. Tisíce zvědavců přilákala například v roce 2017 a 2018. Svůj portál otevřela po vydatném období dešťových srážek naposledy v roce 2019.

Brána do pekla?

Glory Hole si také vysloužila přezdívku pekelný portál nebo vchod do pekla, ale spíše proto, že hell (peklo) se rýmuje s bell (zvon), než v souvislosti s případem z března roku 1997. Tehdy podle svědků jednačtyřicetiletá E. Schwaleková plavala k Glory Hole. Kolem jejího okraje proplouvala asi dvacet minut a nereagovala výzvy, aby se vrátila ke břehu. Podle záznamů v té době byla hladina vody na úrovni výpusti a prý není možné, aby ji vcucla, navíc kolem plavala poměrně dlouho. Má se za to, že se přes okraj dostala záměrně a spáchala sebevraždu. Její tělo bylo nalezeno o pár hodin později v Putah Creek. Nicméně je to jediný zaznamenaný případ, kdy Glory Hole někoho vcucla. Vlastně není. V roce 2019 psaly novinové titulky o kormoránovi, kterého zachytil amatérský kameraman, jak ho pekelný portál pohltil. Prý se bez úhony vynořil pod přehradou, ale vědci však tvrdí, že není možné.

Horní část nádrže je od nehody v roce 1997 ohraničená bójkami a je v ní zákaz koupání a projížďka na lodičkách. Ale i tak asi jen blázen by se k Glory Hole pokusil přiblížit, když stoupne voda. Nic na tom nemění fakt, že loni v této oblasti bylo nejméně srážek za posledních 25 let a Glory Hole byla zase jen pouhá skruž na skalisku.

Zdroj: Youtube

Zdroje: www.sciencealert.com, lakeberryessanews.com, www.ndtv.com