Vstupte s námi do sladkých vzpomínek na éru 80. let, kdy sladkosti nejenže potěšily chuťové buňky, ale také zanechaly nezapomenutelný otisk v kulturním dědictví Československa. Vzpomenete si na historii oblíbených laskomin, sušenek a bonbónů, které oslovily srdce lidí za doby, kdy čokoláda a sladkosti patřily mezi vzácné lahůdky? Máte přehled o tom, jak se tyto sladkosti měnily pod vlivem tehdejších společenských trendů?

Medový základ

Med, sladidlo známé lidstvu od pravěku, přineslo do světa sladkého nejen chuť, ale i inspiraci pro vznik prvních bonbónů. Staří Egypťané a Řekové si užívali medu, do něhož váleli ovoce, ořechy a stonky rostlin, nebo ho používali k vaření originálních sladkostí. S postupem času, kdy se objevily chlebové pece, začal med putovat do těsta, a tak se narodily první cukrovinky.

Nová éra cukru

Cukr, nový hráč na poli sladkého, se poprvé objevil v Indii s pěstováním cukrové třtiny. Do Evropy dorazil v 5. století př. n. l., kde Řekové nazývali cukr "bílou solí" – odlišující se tak od mořské soli, která tehdy měla šedou barvu. Arabové se stali mistry v rafinaci cukru a vytvořili nové sladké pochoutky jako karamel a marcipán. Ovšem v té době byl cukr považován za luxus. Byl dokonce léčivý, připravovaný v tabletách na trávení s přídavkem anýzu, jalovce, hřebíčku nebo zázvoru.

Skutečný rozkvět cukrářství však přišel v Itálii. V Salernu v 11. století založili Arabové první cukrářskou školu. Sloužila k výuce získávání cukru z cukrové třtiny, přípravě zavařenin, šťáv a léků. Centra cukrářství se postupně přesunula do severních italských měst, především do Benátek a Janova.

Zmizení českých laskomin

Na půdě Československa se v dobách minulých formovala sladká historie s vlastními laskominami. V Lomnici nad Popelkou se až do roku 2012 vyráběly sušenky Dukla. Ty však zmizely z regálů kvůli velmi nízkým prodejům, jak odůvodnil výrobce Mondelez. Bonbóny Antiperle, vytvořené v roce 1960 v pobočce libereckého podniku Lipo v Chotyni, jsou dalšími pamětníky, kteří skončili v propadlišti dějin.Také sušenky Sportka a tyčinky Vanda, cucání Griote Sfinx a ovocná dřeň Táboráček zmizely z regálů a plechových dóz Čokoládoven Praha. Dokonce i modrá plechovka nesoucí název Zimní a žlutá Letní směs jsou již historií.

Sladké paměti

Zdroj: Youtube

Pamětníci vzpomínají na čokoládu, která byla velmi kvalitní. Čokoládové výrobky z Čech a Moravy, jako bonboniéry Lidka a čokolády Libuše, Rusalka a Šárka, byly vysoce ceněné a představovaly významný exportní artikl. Tyto lahůdky sice nebyly levné, ale přesto šly na odbyt za cenu 11 korun za tabulku. Ovšem sortiment našeho dětství nezahrnoval pouze čokoládové výrobky. Regály byly plné bonbónů s různými názvy – drops, roks, furé či dražé. Mezi populární patřily bonbóny Sparta, Slavia, Hašlerky a další, žádané byly také mléčné, kakaové a ovocné karamely. V oblibě byly i Bon Pari, Antiperle či Lipo.

Návrat ke sladkým kořenům

Přestože se některé sladkosti našeho mládí vytratily, stále existuje touha po jejich návratu. Griliášové oplatky Vlnky, které zmizely před dvanácti lety, mají stále své oddané fanoušky, kteří usilují o jejich reinkarnaci. Facebookový profil "Vraťte nám naše Vlnky" a petice za návrat této sladkosti v roce 2015 však dosud nepřinesly očekávaný úspěch.

V současné době se ještě dnes můžeme potěšit bonbóny, které byly oblíbené i u císařovny Sisi. Fialky, vycházející z předobrazu tvrdých bonbónů z opravdových fialek v Rakousku-Uhersku, připomínají éru sladkostí spojenou s historií a legendami. A tak, i když se sladké tradice mohou měnit a některé sladkosti mohou zmizet, sladká nostalgická vzpomínka na ně zůstává.

Vyzkoušejte si náš kvíz a otestujte si své znalosti sladkostí, které každý miloval. Uhodnete, které můžeme koupit ještě dnes?

Retro kvíz: Sladkosti, které frčely před revolucí

Díky za to, že sis vyzkoušel náš kvíz. Doufáme, že ses něco nového dozvěděl a bavilo tě to. Nezapomeň se podělit o svůj výsledek s přáteli!

Zdroje: denik.cz, extra.cz, jacekplacek.com, magazin.aktualne.cz