Pivo se v České republice stalo nejen oblíbeným nápojem, ale také národním pokladem. Různorodost českých pivovarů je ohromující. Od malých řemeslných, které pečlivě dodržují tradiční postupy, až po velké průmyslové giganty, které dodávají pivo do celého světa.

Zdroj: Youtube

Chráněné zeměpisné označení České pivo

České pivo je chráněným zeměpisným označením Evropské unie, což svědčí o jeho výjimečné kvalitě a pověsti. Není divu, že české pivo patří mezi nejznámější piva ve světě.

Charakteristické vlastnosti piva

Charakteristika českého piva je výjimečná. Vyznačuje se větším podílem zbytkového extraktu, sytější barvou, vyšším pH a vyšším obsahem polyfenolových látek, také vyšší plností chuti a hořkostí, delším dozníváním hořkosti a nižším výskytem cizích vůní a chutí. Hořkost, typická pro mnoho českých piv, podporuje trávení a konzumenta nutí k dalšímu napití.

Jedinečná kvalita

Jedinečnost českého piva spočívá v použití vysoce kvalitních surovin, které pocházejí z přesně vymezených oblastí. Dále se jedná o tradiční technologii výroby, která je stále pečlivě uchovávána. Um českých sládků je klíčovým faktorem, který zajišťuje konzistenci a kvalitu českého piva.

Počátky pivovarnictví

Historie pivovarnictví v České republice sahá až do 10. století. První zmínky o vaření piva pocházejí z Břevnovského kláštera, který byl založen roku 993. Rozvoj pivovarnictví nastal od 13. století, kdy se začala zakládat nová královská města a začaly vznikat sladovnické cechy, které měly kontrolu nad výrobou a kvalitou piva. V 14. a 15. století začali zbohatlí měšťané zakládat městské pivovary.

Měšťanský pivovar v Plzni

Významným mezníkem v historii českého pivovarnictví bylo založení Měšťanského pivovaru v Plzni (dnešní Prazdroj) v roce 1842. Zde se začala vyrábět spodně kvašená piva, která měla značný úspěch. Později se tak vyráběla všechna piva u nás.

Zlatý věk pivovarnictví v naší zemi

Polovina 19. století byla označována za zlatý věk českého pivovarnictví. Kvalitu piva posílil fakt, že zde byly optimální podmínky pro pěstování surovin, rozvoj průmyslové výroby a zajištění odborné výuky na středních a vysokých školách. To mělo silný vliv na vývoj oboru pivovarnictví i ve světě. Během té doby začala průmyslová výroba sladu a piva.

Úpadek pivovarnictví

Po druhé světové válce české pivovarnictví utrpělo velké ztráty. Několik pivovarů neobnovilo svoji činnost, a došlo k zestátnění a centralizaci pivovarského průmyslu během komunistického režimu. Po pádu komunismu a privatizaci v 90. letech zažilo pivovarnictví v České republice nový začátek. Přestože některé pivovary zanikly, do jiných vstoupil zahraniční kapitál.

České pivo a pivovarnictví má dlouhou a bohatou tradici, která spočívá ve využívání nejlepších surovin a tradičního know-how českých sládků. Díky těmto faktorům si české pivo udržuje svou vynikající pověst a patří k nejoblíbenějším pivům na světě. A co o pivu víte vy?

Kvíz: Pivo miluje snad každý Čech. Co všechno o zlatavém moku a pivovarech víte?

Díky za to, že sis vyzkoušel náš kvíz. Doufáme, že ses něco nového dozvěděl a bavilo tě to. Nezapomeň se podělit o svůj výsledek s přáteli!

Zdroje: cs.wikipedia.org, ceskepivo-ceskezlato.cz, ceske-pivo.cz