Koro není jen nemoc

V doslovném překladu je Koro želví hlava a mimo jiné je to také název vulkanického ostrova na Fidži. Tomu se ale v tomto článku věnovat nebudeme…. V tradiční čínské medicíně se tento druh psychózy označuje slovy sou yang. Hindové mu říkají jinjin, bemar, suk a yeong.

Číňané mizející penis maskují

Nemoc spočívá v chorobné představě scvrkávání penisu, jeho zmizení v těle a následné smrti. Někteří muži si dokonce myslí, že jejich pohlavní úd byl odcizen. Postižení se drží za zevní pohlavní orgány, někdy jim pomáhají i příbuzní. Číňané např. fixují penis dřevěnými kolíky.

Kdy se psychóza poprvé objevila?

Fobie byla poprvé popsána v tradiční čínské učebnici vnitřního lékařství asi 300 let před n. l. V Americe a v Evropě jde o izolované případy, které byly popsány u kuřáků marihuany a nejsou spojeny s obavou ze smrtelného průběhu.

Genitálie krade Satan a dává je ženám k uspokojení

Psychóza koro se nejčastěji vyskytuje v Asii a Africe. Když se na černém kontinentu začaly zmenšovat penisy, muži to považovali za dílo černé magie a kletbu čarodějnic. Tuto tezi potvrdil také román Kladivo na čarodějnice. Podle něj prý mužské genitálie krade samotný Satan a dává je svým příznivkyním k uspokojení. Ačkoliv toto tvrzení nedává podle některých lidí smysl, v kronikách skutečně existují záznamy hned o několika epidemiích koro. A slovo epidemie je na místě, psychóza totiž vždy postihuje několik tisíc osob.

Asijské případy: Zimnice a prasečí chřipka

Nemoc se v Číně objevila poprvé na konci devatenáctého století, naposledy v letech 1984-85. Tehdy postihla až tři tisíce mužů. Nevítané zmenšení penisu se prý objevilo u všech postižených v noci a bylo doprovázeno zimnicí a zvýšeným bušením srdce.

Singapur hlásil první případy v roce 1967. Tehdy si muži mysleli, že za jejich problém může konzumace masa prasat, do nichž byla údajně vpravena vakcína proti prasečí chřipce. Ačkoliv se vláda snažila, seč jí síly stačily, tuto pověru nevyvrátila. Spotřeba vepřového rapidně klesla.

Africké případy: Lynčování žen

V roce 1975 se psychóza koro rozšířila také v Africe. Zoufalí muži tehdy obviňovali z krádeže svého přirození i vlastní sousedky. Znovu se nemoc objevila v roce 1990 a na počátku dvacátého prvního století. Několikrát došlo i k veřejnému lynči domnělých čarodějnic. Jeden z nich svolal i katolický kněz, jenž prý taktéž pozbyl svůj penis. Pravda je ale taková, že toto nemají na svědomí čáry, léky nebo očkování. Na vině je genetika.

Zdroje: www.lifee.cz, www.dotyk.cz