Záhadný ostrov

Champův ostrov je jedním ze 191 ostrovů ruského souostroví Země Františka Josefa v Severním ledovém oceánu. Na Rudolfově ostrově leží nejsevernější místo Evropy, Flygelův mys. Záhadný Champův ostrov se nachází uprostřed ostrovů. Jeho rozloha je 374 km². Je to nehostinný, větrný a pustý kraj téměř bez vegetace. Je však posetý kamennými koulemi, díky nimž vypadá jako z jiné planety. Některé z nich se vejdou do dlaně, jiné mají v průměru i více než dva metry. Některé jsou částečně zapuštěné v zemi, jiné dělí na dvě části rovný řez. Od jejich objevení se jim začalo říkat míče bohů nebo míče nestvůr. Mohla je opracovat ruka člověka, když ostrov nebyl nikdy obydlený? Nebo byl?

Geologové tápou

I přes dokonalý tvar koulí se geologové shodnou v jednom: jsou přírodního původu. Přinejmenším jsou o tom přesvědčeni. Snad každý z nich, který ostrov navštívil, má na jejich vznik svůj názor. Tak například, rakouský geolog S. Fridhuber se domnívá, že „… vznikly v moři v mělkých usazeninách ze zbytků mušlí, které uvízly v mořském dně.“ Upozornil, že mají organické jádro, které vysvětlil chemickou reakcí lastur, při níž vzniká minerál markazit. Analýzy ukázaly, že tento materiál skutečně koule spojuje. Ruský polárník V. Bojarskij věří, že jsou z pískovce. „Jedná se o měkký pískovec, který podléhá erozi. Ti, kdo na ostrově byli, si všimli, že některé velké kameny se rozlomily na dvě poloviny a největší se každým rokem rozpadá víc a víc.“ K. Zajkov z Arktické federální univerzity zase říká: „… jsou to kameny, které vznikly před tisíci lety krystalizací a následnou magnetizací zrnek písku na krystal. Zrnka písku ztvrdla a vytvořila poměrně hustý kulovitý tvar.“

Teorii, že to jsou konkrece (zhuštění), zastává společnost Quark Expeditions. Konkrece vznikají, když sediment ve vodě narazí na organické jádro, třeba mušli a následnou chemickou reakcí se tvoří vrstvy, podobně jako perlotvorky nebo perlorodky tvoří své perly. Jiná teorie říká, že to jsou prostě balvany vyplavené z pobřežních vod, další, že kamenné koule vznikly v moři. Když před dávnými lety začaly tát ledovce, sedimentární usazeniny začaly erodovat a koule byly na světě. Zcela „zaručené“ vysvětlení tvrdí, že to jsou sférolity z hustě stlačeného písku.

Zdroj: Youtube

A bonusová teorie navíc

Co by to bylo za záhadu, kdyby v ní nehrála roli neznámá vyspělá civilizace? Takže původ kamenů je jasný. Alespoň dle zastánců teorie o existující civilizaci v ledových oblastech. Jsou to pozůstatky pradávné civilizace, jíž stavby jsou pohřbeny pod vrstvami ledů. Koneckonců, úlomky staveb byly na dně Severního ledového oceánu nalezeny… Oficiální verze vysvětlující původ kamenných koulí na Champově ostrově zatím není. Vědci se domnívali, že koule musely vznikat tisíce až miliony let. Navzdory nálezům zubů pradávných žraloků v některých z nich, výzkum z roku 2017 naznačuje, že mohly vzniknout během několika málo let, dokonce i měsíců. Takže o jednu záhadu víc. Ostrov díky tomuto unikátnímu jevu stále přitahuje badatele, ale láká i turisty. Stal se jednou z nejzajímavějších destinací v Národním parku Ruská Arktida. Záhadné kamenné koule podléhají erozi a „doteky“ je ničí i sami návštěvníci. Malé si dokonce odvážejí jako suvenýr.

Zdroje: www.rbth.com, cultureoeuvre.com, www.outdoorrevival.com