Co do nedávna ukrývala další ze čtyř jeskyní?

Jako tajemná komnata, do které, jak se zdá, nikdo nejméně 40 000 let nevstoupil, musel působit nově objevený 13metrový prostor v jeskyni Vanguard. Tým odborníků z Gibraltarského národního muzea vedený evolučním biologem profesorem Clive Finlaysonem nyní s napětím očekává, co se v písku pod jejich nohama skrývá. Již při prvním prozkoumávání na povrchu byly nalezeny kosti zvířat, např. obratle hyeny skvrnité, křídelní kost supa bělohlavého a nožní kost rysa, a škrábance na zdech jeskyně, což svědčí o tom, že do jeskyně musel být přístup, tedy že byla nejspíš obývaná. Nástroje a ohniště nalezené v ostatních částech jeskyně tohoto komplexu dokládají existenci neandrtálců v této lokalitě. V tomto nově objeveném prostoru se však dosud žádné jejich pozůstatky nenašly.

Vanguard není jen obyčejná jeskyně

Tato přírodní mořská jeskyně, významné antropologické a archeologické naleziště, součást již zmíněného gibraltarského jeskynního komplexu Gorham, který se nachází ve vápencovém hřebeni Gibraltarská skála na jižním pobřeží Španělska, byla v roce 2016 nominována na seznam světového dědictví UNESCO. Je vysoká 26 metrů a je v ní až 1,7metrová vrstva usazenin. Průzkum v této lokalitě začal před devíti lety s cílem prozkoumat chodby a komory, které byly po zemětřesení před 40 000 lety zablokovány pískem. Jako první byla nalezena mezera v sedimentu, kterou bylo možné prolézt. Tak se tým tímto průchodem dostal do dosud neprozkoumaného prostoru ve stropě jeskyně Vanguard s velkými vápencovými krápníky. Tento objev, jak uvedl Finlayson, je pro tým něco jako objevení Tutanchamonovy hrobky, tedy skutečně archeologický zázrak.

Zdroj: Youtube

Stopy života avšak žádné ostatky

Pro vědce je však stále záhadou, že ač byly nalezeny důkazy o osídlení jeskyně – neandertálská ohniště, kamenné nástroje a kosti jelenů, tuleňů či delfínů v jiných částech jeskyně, stejně jako zmíněný mléčný zub neandertálského dítěte v prostoru jeskyně, které navštěvovaly hyeny, které nejspíš dítě ulovily a odtáhly, nebo působivý nález ulity nachovce obecného v zadní části jeskyně, která je dnes 20 metrů nad hladinou moře, tedy je tam musel donést člověk, nebyly na místě nalezeny ostatky těl. „Nebudete přeci pohřbívat lidi ve své kuchyni nebo obýváku …“ usuzuje Finlayson. Tým tedy pracuje s teorií, že by další vykopávky mohly odhalit boční komory, a jak doufají i „pohřebiště“. Tak by bylo možné získat nepřeberné množství údajů o životě středomořských neandrtálců v pobřežních jeskyních, což by byl skutečně neméně cenný objev jako komnata krále Tutanchamona.

Zdroje: www.theguardian.com, edition.cnn.com, www.livescience.com