Podle muslimů má zahalování žen dva účely. Jednak nejsou věřící muži rozptylováni hříšnými myšlenkami a mohou se víc soustředit na Boha, a potom také soudí, že zahalování chrání samotné ženy a je v jejich zájmu. Je to ale pravda?

Co o zahalování říká Korán?

Možná vás to překvapí, ale na rozdíl od některých Evropanů nevnímají mnohé vyznavačky islámu zahalování negativně. Zakrývání vlasů a někdy i tváře je to pro ně naprosto nedílnou součást kulturní i genderové identity. Avšak o tom, zda by se ženy měly tímto způsobem zahalovat, nemá jasno ani sám islám. Neboť jednoznačně se v Koránu o ničem takovém vůbec nemluví, záleží pouze na výkladu konkrétního člověka. Svatá kniha se věnuje ženskému odívání jen okrajově. Ve svých sto čtrnácti súrách neboli kapitolách se jím zabývá pouze na dvou místech, a navíc poměrně nevýznamně, z čehož právě pramení protichůdné interpretace.

Jednou ze zásadních pasáží bývají tradičně označovány verše ze čtyřiadvacáté súry, které doslovně uvádějí: „A řekni věřícím ženám, aby cudně klopily zrak a střežily svá pohlaví a nedávaly na odiv své ozdoby kromě těch, jež jsou viditelné. A nechť spustí závoje své na ňadra svá.“ Druhou klíčovou zmínku naleznete v třiatřicáté kapitole: „Proroku, řekni manželkám svým, dcerám svým i věřícím ženám, aby přitahovaly k sobě své závoje! A toto bude nejvhodnější k tomu, aby byly poznány a nebyly uráženy.“ Z veršů vyplývá, že se muslimky halí především ze snahy vyvarovat se ženské vulgárnosti a zajistit tak, aby se pro své okolí nestaly sexuálním terčem.

Jak se ženy vlastně v různých zemích zahalují?

1. Hidžáb

Hidžáb je šátkovitá kukla, jež zakrývá vlasy a krk, zatímco celý obličej zůstává odhalen. Hidžáb nosí ženy třeba v Malajsii nebo v Indonésii.

2. Nikáb

Nikáb je neprůhledná rouška, jíž doplňuje šátek a zakrývá v podstatě celý obličej. Ženy tak mají odhalenou pouze úzkou štěrbinu pro oči. Nosí se v Saúdské Arábii, Ománu a Kataru.

3. Jašmak

Jašmak je průsvitná mušelínová rouška kryjící ústa, která je známou součástí výbavy harémových tanečnic z romantických filmů. Ženy ji nosí v Turecku.

4. Čádor

Čádor je dlouhý, splývavý oděv z černé nebo tmavě vzorované látky, který se nosí převážně v Íránu. Odhaluje ženinu tvář, ale zakrývá zbytek jejího těla až po kotníky. Čádor začíná být oblíbený také v sousedním Afghánistánu.

5. Burka

Nejkonzervativnější formou ženského zahalování je burka. Jedná se o svrchní vrstvu oděvu ženy, která je určená pro zakrytí celého těla na veřejnosti. Obléká se přes hlavu, jež je kryta kápí vpředu s hustou mřížkou. Žena tak sice vidí, ale okolí z ní nespatří ani oči. Nošena je v Afghánistánu, Pákistánu, Bangladéši, Spojených arabských emirátech a Indii.

Osobní zkušenosti se různí

Podle některých výpovědí muslimských žen jsou to právě ony, jež někoho litují. Konkrétně Evropanky. Myslí si, že jsou nuceny být neustále vnímány jako sexuální objekty a jsou velmi přísně až krutě hodnoceny podle svého vzhledu. „Věřím, že si čeští občané představují, že muslimské ženy nosí šátek z důvodu, že je k tomu donutili jejich otcové, manželé. Tím ale arabské ženy podceňujeme, to my z nich děláme ovce. Ženy z mé rodiny a muslimky, které znám, jsou vzdělané, mají úžasný smysl pro humor, žijí si své životy – a jsou hrdé na svou víru. Šátek nosí, protože pro ně symbolizuje jejich tradici a sepětí s Bohem.“ líčí Ivana Hanafi, která je vdaná za Tunisana.

Spoustu mladých žen vede k zahalování rodinná tradice a strach z odsudků sousedů a příbuzných, pokud by v ní nepokračovaly. Existují i nábožensky založené rodiny, kde není zahalování povinné, jak dokazují slova Američanky Merit: „Ptala jsem se táty, jestli to je povinné, a on řekl že je to na mně, že je důležité, jestli se oblékám skromně a nevyhledávám pozornost mužů. A že Bůh ví nejlépe, jestli jsem skromná.“ Čímž jasně poukazuje na to, že skutečně záleží pouze na výkladu veršů. Extrémisti se však staví k opačnému názoru. „Za Talibanu do ní byly ženy nucené, a i teď se hodně z nich bojí extremistů. Mojí mámě taky dělá starosti, co by tomu, kdybych ji nenosila, řekli lidé v okolí,“ vysvětlila Asman ještě před tím, než její zemi znovu ovládl Talibán. Jiné muslimky šátek nebo plášť nosí ze svého vnitřního přesvědčení i ve chvílích, kdy jsou daleko od rodiny i od domova.

Co ženám hrozí za odložení šátku? Pokuta i vězení!

Příběhy žen, které se objevily na ulici nezahalené a byly za to potrestané, trhají srdce. Aktivistky Yasaman Aryani, její matka Monireh Arabshahi a Mojgan Keshavarz byly uvězněny za zveřejnění videa, ve kterém jsou nafilmovány, jak bez šátků na hlavě rozdávají květiny kolemjdoucím. Tři ženy, které byly obviněny z „neúcty k povinnému hidžábu“, byly odsouzeny celkem na 55 let vězení! Za sejmutí svého závoje byla ke dvěma rokům vězení odsouzena také 43letá aktivistka za práva žen z Teheránu Shaparak Shajarizadeh. Azam Jangravi, která mávala svým šátkem nad svou hlavou na rušné ulici v Teheránu, to udělala pro svou osmiletou dceru. „Řekla jsem si, že nechci, aby Viana vyrůstala v naší zemi za stejných podmínek, za jakých jsem tady vyrůstala já,“ prohlásila. Právnička Nasrin Sotoudeh, která u soudu hájila ženy protestující proti nošení závoje, byla v březnu 2019 sama odsouzena na 38,5 let vězení, z nichž si musí odpykat minimálně 12 let.

Islámský dress code, který je v Íránu zavedený od revoluce roku 1979, je povinný pro všechny ženy již od 13 let a měl by ženu zakrývat od hlavy až k patě. Je zakázané přilehlé oblečení, které objímá ženské tělo, tudíž musí být volné. Za porušení těchto pravidel hrozí pokuta v přepočtu asi 500 Kč a 2 měsíce vězení.

Zdroje: www.dotyk.cz, ct24.ceskatelevize.cz, www.idnes.cz, g.cz