Nález, který překvapil

Zjištění výzkumů z poslední doby jsou poměrně překvapivá. Ukazují, že Egypťané užívali velmi vyspělý proces balzamování už o celých tisíc let dříve, než se předpokládalo! Co vedlo badatele k této domněnce? Je to mumie nalezená v roce 2019, o které se zprvu domnívali, že je o tisíc let mladší. Tento nález velmi dobře zachovalé mumie vysoce postaveného šlechtice jménem Khuwy je daleko starší, a je to nejspíš jedna z nejstarších mumií. Jeho tělo bylo mumifikováno velmi sofistikovaně, o použitých materiálech včetně jemného plátěného obvazu a kvalitní pryskyřice se mělo za to, že se začaly používat až o tisíc let později.

Stav zachování mumie a použité materiály proto zprvu archeology zmátly. Skutečné stáří mumie odhalila až následná datace a analýzy.

Přepisují se dějiny Staré říše

Tento nejnovější a velmi vzácný nález byl objeven před dvěma lety v archeologické lokalitě Sakkára, když byly sepisovány pyramidy z doby posledního krále Páté dynastie vládnoucí od počátku 25. století př. n. l. do poloviny 24. století, faraona Džedkarea Isesiho. V jedné z nejstarších egyptských hrobek z éry Staré říše, to znamená z období 2 700-2 200 př. n. l., byla nalezena mumie. Hieroglyfy v této zdobné hrobce pak ukázaly, že se jedná o příbuzného královské rodiny Khuwyho, který žil před více než 4 000 lety.

Pokud je to skutečně mumie ze Staré říše, resp. Khuwy, bude to velký průlom v dějinách starověkého Egypta a bude tedy nutné „přepsat“ fakta o mumifikaci a historii Staré říše.

Během procesu balzamování byly ke konzervaci těla používány koupele v pryskyřicích ze stromové mízy a poté bylo tělo zabaleno do plátěných obvazů. Jak již bylo zmíněno, Khuwyho tělo bylo natřeno

vysoce kvalitní pryskyřicí a zabaleno do jemných plátěných obvazů, které, jak se vědci domnívají, je až z doby 21. egyptské dynastie. Až do této doby vědci předpokládali, že mumifikace ve Staré říši byla jednoduchá, rovněž užití pryskyřic u mumií té doby bylo poměrně omezené. Právě proto se tato mumie s hojností pryskyřice a textilu podobá mumiím tisíc let starším a působí zcela jiným dojmem mumifikace.

Pokaždé, když je objevena straší hrobka či mumie, což je tento případ, může dojít k určitému přehodnocení egyptských mumií a mumifikace v mnoha ohledech.

Zdroje: egyptologie.cz, www.starovekyegypt.net, www.theguardian.com, www.ancient-origins.net, www.youtube.com