Pražští architekti z ateliéru NEUHÄUSL HUNAL byli pověřeni výzvou, kterou jim zadala sušická rodačka, nyní žijící v zahraničí, s odvážnou vizí. Cílem bylo revitalizovat původní budovu i její pozdější přístavbu ve dva odlišné obytné prostory.

Architektonická symbióza

David Neuhäusl a Matěj Hunal, vizionářští architekti stojící za projektem, zvolili přístup, který harmonicky spojuje funkčnost a estetickou rozmanitost. Jejich práce byla detailně promyšlená, s hlubokým respektem k původnímu duchu historické budovy, zároveň ji však citlivě posunuli směrem k modernosti.

Příběh dvou tváří

Přístup architektů kladl důraz na odlišení a propojení staré a nové části. Toho dosáhli pečlivou volbou designu, například odlišnými barvami fasády a styly oken. Historická část si zachovala tradiční prvky, jako jsou dvojitá okna v jedné rovině s fasádou, zatímco novější část přijala modernější styl okenních ostění.

Za zmínku stojí speciální prosklené jednotky nahrazující bývalé vstupy a okna, které moderním způsobem označují oblasti historického významu.

Nově pojaté obytné prostory

Vnitřní dispozice prošla radikální proměnou, aby bylo možné v rámci dvojdomu vytvořit dva samostatné byty. To si vyžádalo přechod od horizontálního členění prostoru, založeného na budovách, k vertikálnímu členění podle podlaží.

Výsledkem je symbiotické uspořádání bydlení – přízemí zabírá útulný třípokojový byt s kamny, zatímco podkroví bylo přetvořeno v prostorný byt o rozloze 100 m². Horní rezidence nabízí nejen velkorysý obytný prostor, ale také oslavuje dědictví budovy, neboť zachovává původní dřevěné trámy, které prostoru propůjčují charakter a teplo.

Harmonické soužití

Projekt přesahuje rámec pouhé architektonické renovace. Je důkazem síly promyšleného designu, který dokáže překlenout propast mezi historií a moderností. Tím, že studio NEUHÄUSL HUNAL umně spojilo staré s novým, nejenže zachovalo kus architektonického dědictví Sušice, ale také vytvořilo živý a funkční obytný prostor.

Zdroje: homebydleni.cz, earch.cz, czechdesign.cz