Ohromný a ohromující

Donedávna byl považován za největšího suchozemského tvora na Zemi býložravý argentinosaurus objevený v roce 1887 v Argentině, který vážil 70 tun. Překonal ho však nález nového druhu titanosaura, tedy obřího ještěra. Na jeho 77 milionů let staré zkamenělé ostatky narazil farmář poblíž La Flecha v Patagonii. Tým amerických a argentinských vědců pracoval na vykopání téměř úplné kostry pět let a poznatky byly zveřejněny před dvěma lety.

Mistr těžké váhy překonán

Vědci předpokládají, že obří dinosaurus Dreadnoughtus schrani, jak ho nazvali, obýval lesy mírného pásma na jihu Jižní Ameriky v období pozdní křídy (před 100-66 miliony let). Na základě nalezené kostry s více než sedmdesáti procenty kostí vědci provedli výpočet jeho velikosti a zjistili, že byl tak obrovský, že pro něho nemohl nepředstavovat hrozbu ani T-rex. Byl dlouhý asi dvacet šest metrů, vysoký devět metrů a krk měl dlouhý jedenáct metrů. „Dreadnoughtus schrani byl neuvěřitelně obrovský,“ řekl profesor K. Lacovara z Drexel University ve Filadelfii, který vedl vykopávky a analýzy, „…vážil víc než čtrnáct afrických slonů nebo sedm tyranosaurů.“ Svou váhou 77 tun tak překonal dosavadního dinosauřího držitele titulu těžké váhy o sedm tun.

Zdroj: Youtube

Štěstí přálo archeologům

Dle analýzy kostí badatelé zjistili, že tento živočich nebyl dospělý. Předpokládají, že zahynul, když ho po nějaké povodni pohřbila hluboko pod zem rozbahněná půda. „Jeho smůla byla naším štěstím,“ řekl Lacovara. Díky tomu, jak dále uvedl, se zachovala téměř celá kostra, která poskytuje pohled na anatomii gigantických býložravých dinosaurů, největších tvorů, kteří kdy obývali naši planetu. „Nové poznatky můžou osvětlit i vztahy mezi těmito obry, i jak se skutečný ‚gigantismus‘ vyvinul,“ dodal ještě vědec. Objev je bezesporu unikátní, ale jak vědci připouštějí, potřebují ještě víc materiálu, aby skutečnou velikost těchto obrů potvrdili.

Zdroje: www.histecho.com, www.britannica.com