Ničivý asteroid

Pokud by na Zemi dopadl obří asteroid, následky by byly ničivé. V obydlených oblastech by způsobil skutečnou zkázu. Nejde jen o samotný kráter, ve kterém by bylo zničeno naprosto vše, tepelné záření by lidi v „okolí“ doslova usmažilo nebo jim způsobilo popáleniny, přeživší by stejně na následky záření později zemřeli. Výbuch by těla rozmetal na kusy. Takovým menším ohrožením by byly létající trosky. Dopad by následně spustil seismickou aktivitu, zemětřesení, výbuchy sopek, v oceánu obrovskou tsunami. A právě zvýšená sopečná aktivita způsobená dopadem obřího meteoritu vedla k záhubě pravěké fauny a flory, protože prach a dým na dlouhá léta zastínily Slunce a způsobily změnu klimatu.

Vesmírný výzkum tentokrát nejen pro vědce

Astronomové v rámci vesmírných projektů zkoumají a pozorují asteroidy nejen jako takové, ale i z hlediska možného ohrožení Země. Nyní chtějí otestovat, zda by bylo možné vychýlit asteroid z jeho dráhy řízeným nárazem kosmické lodi a tak předejít srážce se Zemí. Na sklonku loňského roku odstartovala NASA první misi planetární ochrany DART (Double Asteroid Redirection Test). Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX vynesla na oběžnou dráhu sondu, která je nyní na své roční cestě k soustavě asteroidů vzdálených přes deset milionů kilometrů. Jejím cílem je malý měsíček Dimorphos, který obíhá větší asteroid Didymos. Pro naši planetu nejsou hrozbou, ale jsou „pokusnými králíky“. DART narazí do Dimorphosu v září. NASA chce zjistit, jak hodně náraz kosmické lodi ovlivní jeho dráhu. Astronomové předpokládají, že měsíček změní rychlost své oběžné dráhy je nepatrně, ale tuto odchylku bude možné pozorovat pozemními teleskopy. V roce 2027 pak na tuto misi naváže HERA evropské Esa, která bude dál sledovat následky dopadu zblízka.

Zdroj: Youtube

Do ochrany planety se zapojila i Čína

Čínský národní úřadu pro vesmír (CNSA) prostřednictvím mluvčího Wu Yanhua letos v květnu oznámil, že chce systém možného odklonu asteroidů spustit do roku 2025. Monitorovací systém pozemních i vesmírných přístrojů sleduje objekty poblíž Země, které by mohly představovat hrozbu. To je důležité především proto, že čím dřív se podaří zachytit asteroid, který by se blížil k Zemi, tím snadnější by ho bylo možné nárazem odklonit. Menší asteroidy jsou hůře viditelné, ale jsou poměrně neškodné, velké asteroidy, které by mohly napáchat škody, jsou lehce pozorovatelné. Největší nebezpečí však představují střední asteroidy, které jsou „... dostatečně velké, aby způsobily lokální škody, ale zárověň malé, aby je bylo možné včas zachytit,“ uvádí se v oznámení CNSA.

Není pozdě se tím zabývat až teď?

Vesmírné agentury se zabývají sledováním asteroidů i další objektů ve vesmíru nepřetržitě. V tuto chvíli nás žádný nemůže ohrozit. Jediné nebezpečí představuje těleso 2010 RF12, ale šance, že narazí na Zem je necelých pět procent a srážka hrozí až v roce 2095. Do té doby v tomto ohledu můžeme být v klidu. Je téměř jisté, že Zemi někdy v budoucnu ničivý asteroid nemine, ale tím se nebudou muset trápit ani vnoučata našich vnoučat. Doufejme.

Zdroje: www.sciencealert.com, www.universetoday.com, www.nbcnews.com