Čínské krasy

Jedna z nepozoruhodnějších vlhkých tropických krasových oblastí na světě se rozkládá na jihu Číny v provinciích Kuej-čou, Kuang-si, Junnan a Čchung-čching na rozloze 97 125 hektarů. Jsou tu nádherné věžičkovité krasy, krasové kužele a vrcholy a další neuvěřitelné útvary, mosty, soutěsky, nekonečné jeskynní systémy a podzemní krajiny. Ty vznikají narušováním skalního podloží. Během vsakování dešťové vody do půdy dochází působením oxidu uhličitého k jejímu okyselení. Voda stéká a protéká puklinami a erozí se tvoří tunely a dutiny. U velkých jeskynních komor se časem může strop postupně propadat a vznikají obrovské prohlubně, odborně zvané závrty. Kras Wulog prohlubněmi a vchody do obřích jeskyní oplývá a díky tomu je na seznamu UNESCO. A právě tam byl objeven nový zelený svět.

Nebeská prohloubenina

Obrovským propadlinám se v standardní čínštině (mandarínštině) říká „tiankeg“, což znamená nebeská prohloubenina, zní to líp, přiznejme, než závrt. Krasové prohlubně můžou být zcela nenápadné, třeba jen metr v průměru, stejně jako vchody do jeskyní, kam se protáhne jen šlachovitý jeskyňář. V autonomní oblasti Guangxi Zhuang objevili na počátku května čínští speleologové další, už třicátý velký závrt. Je dlouhý 306 metrů a široký 150 metrů. Propadliny můžou být oázou života. Loni byla nalezena také v Junnan jedna se vzácnými druhy rostlin a živočichů. V tomto případě se ukázalo, že jde o přírodní zázrak. Po slanění do hloubky 192 metrů spatřil užaslý tým vedený Ch. Lixinem les prastarých, svěže zelených stromů vysokých až čtyřicet metrů. Vztahovaly své větve k slunečním paprskům, které jim posílá „vchod“ do propadliny. Hustý podrost sahal jeskyňářům až po ramena. Prostě podzemní pravěký ráj, jaký nemá obdoby. Objevili také tři vchody do jeskyní. „Nepřekvapilo by mě, kdyby se v těchto jeskyních vyskytovaly druhy, které věda dosud nikdy nezaznamenala ani nepopsala,“ řekl Lixin.

Zdroj: Youtube

Skvělá zpráva

Se šéfem týmu Lixinem souhlasí i vědci. Musí tam být nejen nepoznané rostlinné druhy, ale i živočichů. Mezinárodní odborník na jeskyně G. Veni, výkonný ředitel Národního institutu pro výzkum jeskyní a krasu (NCKRI) v USA, sesterského Institutu krasové geologie Čínské geologické služby, řekl: „Je to skvělá zpráva.“ Ano je. A to nejen z hlediska vědy. Je skvělé, že si Země pod zemí skrývá zelené a živé poklady… dokud si je skrývat může. Než nějakou neznámou žížalku třeba s nožičkama pohltí lidská civilizace.

Zdroje: www.livescience.com, www.popularmechanics.com, whc.unesco.org