Zvědaví tvorové

"Příběh", který se odehrál v oblíbené turistické destinaci v Pirovackém zálivu asi 25 kilometrů od Šibeniku, popsal pro deník DNEVNIK.hr majitel labradora S. Čubrić. Když na konci května jeho pes Moro dováděl na mořské mělčině, objevila se poblíž něho typická žraločí ploutev, která se blížila. „Moro se k žralokovi okamžitě rozběhl, tak jsem na něj zakřičel…," sdělil Čubrić. Překvapeni z neobvyklého setkání byli zřejmě oba dva. Ani jedno ze zvířat nemělo naštěstí v tu chvíli lovecké úmysly, lépe řečeno hlavně žralok. Oba se chvíli zvědavě prohlíželi, žralok pak odplul na moře, Moro se vrátil ke svému pánovi. „Tak velkého žraloka jsem v této oblasti ještě neviděl,“ dodal ještě Čubrić. Řekl také, že si myslí, že to byl žralok modrý. Jeho délku odhadnul na dva metry.

Situaci zachytil majitel kavárny, který video poskytl televiznímu kanálu RTL Danas

Jadranští žraloci

Jeho předpoklad pak pro RTL potvrdil odborník A. Soldo, který se žraloky zabývá. „Podle pohybu se domnívám, že šlo o žraloka modrého, což je neškodný druh žraloka.“ Žralok modrý dorůstá délky přes tři metry a váží kolem dvou set kil. Je to velmi ohrožený druh, protože je loven pro maso. Soldo si myslí, že se na mělčinu dostal, protože chtěl ulovit ryby, které k ní také připlouvaly. Někdy žralok vyhledává mělčiny, aby se zbavil parazitů.

V Jadranském moři žije 29 druhů žraloků. Žádný z nich není člověku nebezpečný. Velký bílý žralok nebo žralok tygří sem zavítají jen velmi zřídka. Žraločí ploutev turistu vyděsí, ale místní se žraloků nebojí. Naopak z nich mají radost a tvrdí, že jejich pozorování je i může být turistickým lákadlem. (viz video)

Zdroj: Youtube

Zdroje: newsbeezer.com, tn.nova.cz, hungary.postsen.com