Všechny blesky vznikají v jedné bouři, která nikdy nemizí a která trvá už miliony let. Catatumbská bouře dává vzniknout bleskům dlouhých 5 kilometrů. Za jednu minutu se jich na obloze objeví průměrně 28. Ročně tady tak udeří více než milion blesků.

Začátek roku znamená klid. Kdy je počet blesků nejvyšší?

Navzdory svému názvu netrvá bouře nepřetržitě po celý rok. Blesky ustávají během sušších měsíců, tedy zejména v lednu a v únoru. Za nejaktivnější období je zase považován říjen.

Proč tomu tak je?

Experti se nejprve domnívali, že za zdejší vysokou bouřkovou aktivitou stojí podzemní zásoby uranu, nebo metanu unikajících z nedalekých ropných polí. Momentálně se ale mluví zejména o kombinaci místní topografie a působení větru.

Věčná bouře slouží také dobré věci

Jelikož blesky neustále buší do místních kopců, staly se výborným navigačním signálem pro rybáře i cestovatele, a dokonce několikrát pomohly zabránit invazi nepřátel. Místní si už na blesky zvykli a vlastně jim vděčí za svou nezávislost. Jasné světlo, které vydávají, totiž pomáhá námořníkům v orientaci. Maracaibo na základě toho získalo jakýsi obrovský přirozený maják, který je vidět až na vzdálenost 450 kilometrů.

Blesky mají vyšší smysl

Venezuelští meteorologové přisuzují této bouři ještě významnější roli. Nejenže brání před invazí nepřátel, ale docela možná jen díky ní zatím přežívá lidstvo na Zemi. Obrovská energie totiž pomáhá udržovat ozónovou vrstvu. Podle expertů je tato oblast největším přírodním generátorem ozónu na planetě.

Šest týdnů se nedělo vůbec nic

V roce 2010 bouře z neznámých důvodů ustala. Celých šest týdnů se na nebi neobjevil jediný blesk, což se nikdy před tím nestalo. Jedná se o nejdelší přerušení bouře za posledních 104 let. Experti se domnívají, že za to může mimořádně silný teplý mořský proud El Niño, jenž ovlivňuje globální klima. Je možné, že by bouře mohla ustat úplně. Enviromentalista Erik Quiroga proto usiluje, aby byla nekonečná bouře zapsána na seznam chráněných přírodních úkazů UNESCO.

Zdroje: www.national-geographic.cz, www.idnes.cz, www.extrastory.cz, www.denik.cz