Archeologové nedávno odhalili v centru hlavního města aztécké říše Tenochtitlánu 119 lidských lebek. Místo, kde byly lebky nalezeny, tvořila rovná zeď z dřevěných tyčí a dvě kruhové zděné věže. Všechny stavby byly vyplněny lebkami lidí obětovaných bohům.

Věž byla objevena už v roce 2015

O novém nálezu informoval mexický Národní ústav antropologie a historie (INAH). Vědci pracují kolem rituální Velké zdi, jež je součástí tzv. Věže lebek – Huey Tzompantli již šest let. Věž byla objevena při rekonstrukci mexické katedrály a od té doby zde probíhají vykopávky.

V místech, kde archeologové v roce 2015 objevili masivní věž s téměř 500 lebkami, nedávno nalezli pozůstatky tzompantli, mohutné dřevěné palisády s množstvím lebek, která měřila na délku 35 metrů a na výšku 5 metrů. Palisáda s lebkami odpovídá původnímu popisu španělských conquistadorů, kteří pronikli do Tenochtitlánu.

Mezi oběťmi byly ženy i děti

Oběťmi masových rituálů byly v 75 procentech případů muži mezi 20 a 35 lety, pravděpodobně váleční zajatci. Zbývajících 25 procent odkrytých lebek patří ženám a dětem, zřejmě otrokům z vazalských území Aztécké říše. „Očekávali jsme, že lebky budou patřit zajatým mužům-bojovníkům," prozradil agentuře Reuters antropolog Rodrigo Bolanos, jenž se účastnil prozkoumání nálezu. „Jenže naše poznatky jsou děsivější, ve zdi věže jsme objevili také lebky žen a dětí."

Police na lebky a drsné praktiky

Slovo tzompantli v aztéčtině znamená police na lebky. Aztékové do nich ukládali lebky obětí rituálů, při nichž kněží vyřízli obětem zaživa srdce z těla a poté oddělili hlavy.

Aztékové nejprve hlavy zbavovali kůže a svalů, do holých lebek v místech spánků vyřízli díry a lebky navlékali na několik řad dřevěných tyčí pod pyramidou a naproti hlavnímu chrámu.

Proč věž vůbec vznikla?

Jak šel čas, lebky padaly z tyčí na zem. Aztékové je proto spojovali maltou do podoby dvou dutých kruhových pilířů. Vytvořili tak stavby, v nichž lebky byly součástí nosné konstrukce.

Počet lebek není konečný

Práce na vykopávkách, které archeologové zahájili v roce 2015, pokračují. Lebek zde bylo až do dneška nalezeno celkem 603, podle vědců byly do věže a zdi umisťovány v letech 1486 až 1502. Věž stávala nedaleko hlavního aztéckého chrámu Templo Mayor zasvěceného bohu války Huitzilopochtlimu, bohu deště a úrody Tlalocovi, nebo opeřenému hadovi, bohu Quetzalcoatlovi.

„Naleziště Templo Mayor nás neustále překvapuje. Ale Huey Tzompantli je bezpochyby jedním z nejpůsobivějších archeologických nálezů za poslední roky v naší zemi,“ řekla podle BBC ministryně kultury Alejandra Fraustová.

Zdroje: nedd.tiscali.cz, www.denik.cz, www.stoplusjednicka.cz