E-4B pro poslední soud

Války se vedou a prohrávají či vyhrávají na bojišti. Válečná strategie je však otázkou vojenských velitelů a je přirozené, že si každá země své „generály“ chrání. Armáda Spojených států má pro svého prezidenta, ministra obrany a velitelský štáb k dispozici speciálně upravené a vybavené letouny Boeing E-4B. Díky mnoha bezpečnostním prvkům může letadlo sloužit jako mobilní velitelské stanoviště i v případě jaderné války. Toto třípatrové „vzdušné operační středisko“ má na svých palubách pracovní místnosti pro operační tým i zázemí pro všech 112 členů posádky. Nemá okna a je chráněno proti tepelným účinkům jaderných bomb. Všechna zařízení jsou analogová, případný elektromagnetický pulz jaderného výbuchu je nevyřadí z provozu. Na trupu je kopule, která skrývá přes šest desítek satelitních antén i antén, které umožňují komunikaci s velitelstvem námořnictva, letectva a pozemních vojsk všude na světě. Letadla mají palivo na 35 hodin, lze ho doplnit ve vzduchu a jsou konstruována tak, aby ve vzdušném prostoru vydržela týden a nemusela přistát. Je nasnadě, že všechny další funkce zůstávají utajeny.

Zdroj: Youtube

E-4B na zemi

Letouny E-4B mají své stanoviště na vojenské letecké základně Offutt v Nebrasce a patří do letky Nightwatch (noční hlídka) provozované Air Force One (První letkou velení). Když je prezident Spojených států doma, je vždy jedno „letadlo soudného dne“ dvacet čtyři hodin denně v pohotovosti se spuštěným motorem. Kdyby došlo k nějaké mimořádné události, může bez prodlení odstartovat. Jeden ze čtyř E-4B prezidenta doprovází na jeho cestách vzduchem jak doma tak v zahraničí. Toto letadlo za dvě stě milionů dolarů je tak nejdražší letadlo amerického letectva pokud jde o náklady na provoz.

E-4B ve vzduchu

Flotila E-4B prochází pravidelným výcvikem a misemi připravenosti. Naposledy odstartoval jeden letoun poslední únorový den směrem k Chicagu a po čtyřapůlhodinovém letu opět přistál. Doprovázely ho dvě stíhačky Cobra Ball, které se používají pro sledování balistických raket. Dle uvedených zdrojů to nebyl plánovaný výcvik a mohl být reakcí na Putinův rozkaz uvést v pohotovost ruské jaderné síly a souviset s vojenskou agresí Ruska na Ukrajině.

Zdroj: inews.co.uk, www.dailymail.co.uk, www.livescience.com, www.thesun.co.uk